Tarcal adott otthont az Európai Világörökségi Borvidékek Találkozójának, a Vitour Landscape elnevezésű projekt hetedik szemináriumának. A Vitour Landscape 2008-ig nyúlik vissza, ugyanis akkor zárult Tokajban az a projekt, amely során közös beadványt fogalmaztak meg az európai világörökségi borvidékek az érték- és tájképmegőrzés terén az Európai Unió felé, valamint elhatározták, hogy tovább erősítik egymás munkáját. Ennek eredményeképpen a tíz európai világörökségi borvidék 2010 elején újabb közös projektet indított el a fent említett címmel. A program első felében a szakemberek szemináriumokon vitatják meg a legaktuálisabb problémákat, hogy aztán 2011 második felében, valamint 2012-ben a jó tapasztalatokat a gyakorlatba is átvihessék.

A Tokaji Történelmi Borvidéken tartott hetedig esemény témája a modern információs és kommunikációs technológiák használata volt a tájképmegőrzésre és az idegenforgalomra vonatkozóan. Az első napon a tíz európai borvidékről érkező vendégek közül hat mutatta be gyakorlatát. Érdekes előadásokat hallhattak a résztvevők a Közép-Rajna vidékéről, Svájcból valamint Cinque Terréről érkezett prezentálóktól. Különösen figyelemre méltó volt az utóbbi, amely arról is szólt, hogy hogyan „leplezik le” a borhamisítókat a GPS-en alapuló technikával.

A program a tarcali Andrássy rezidencián zajlott, de a kísérő rendezvényekbe igyekeztek bevonni a borvidék különböző településeit. Így vitték a vendégeket tokaji, tradicionális pincébe, megismertették őket a magyar ételekkel, és voltak többek között Mikóházán, amely falu a pálinkaturizmusra épít. Felkeresték az ungvári pincesort is Sátoraljaújhelyen. Mivel fejlesztési menedzserekből állt a vendégsereg, így a szerencsi cukorgyár és cukormúzeum is a programok között volt, de jártak Mádon, és Tállyán is.

A projekt még idén nyáron Németországban, majd a Fertő-tó osztrák oldalán folytatódik. A két szeminárium után indul a gyakorlati rész, amikor a résztvevőknek mások egy-egy jó gyakorlatát kell megvalósítaniuk. A magyar fél, a Tokaji Történelmi Borvidék várhatóan az információs technikafejlesztést igyekszik majd a terület igényeinek megfelelően átvenni. Nagy Júlia, a tokaji TDM szervezet menedzsere egy példát is mondott: elérhetővé tennék a vendégek számára, hogy okostelefonjukon le tudják kérdezni, melyik borászatokat érdemes meglátogatnia, mi ott a látnivaló és mennyiért lehet vásárolni.

Forrás: D. Z. Nektár Leader Nonprofit Kft., Hajdu Mariann www.tokaj.hu

Cikk megosztása