Nemzetközi konferencián mutatta be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ároktő fejlődését a helyi polgármester, Vargáné Kerékgyártó Ildikó. A Polgármesterek a Roma Integrációért Fórum legutóbbi nemzetközi eseményét a szlovákiai Skalica (Szakolca) városában tartották. Hazánkat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ároktő és Igrici, a Pest megyei Kakucs, a Heves megyei Heves és a Nógrád megyei Rimóc település képviselte. A Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott konferencián lengyel, cseh, szlovák és magyar polgármesterek valamint civil szervezetek vettek részt.

Ároktő polgármestere felkért előadója volt a programsorozatnak, s nagy sikert aratott a képekkel és adatokkal tarkított előadásával. Bemutatta a település múltját, az EU forrásokból elnyert pályázatok eredményét, Ároktő civil szervezeteinek összefogáson alapuló eredményes munkáját, valamint az iskolai, óvodai oktatást megelőző gyermekprogramot. A gyermekház működését bemutató előadását nagy érdeklődés kísérte, mivel a többi ország csak jövőre kezdi el a hasonló projektek kiépítését. A Magyarországról részt vevő polgármesterek és Rácz Mónika, az Ároktői Roma Kulturális és Érdekvédelmi Egyesület vezetője aktívan részt vettek a vitában, amellyel hozzájárultak a nemzetközi konferencia sikeréhez. A konferencia végén közös állásfoglalás született, amelyet eljuttattak az Európa Tanács Szociális Bizottságához.

A fórumsorozat fő célja, hogy a romák hátrányos helyzetéből adódó egyre súlyosabb etnikai feszültségekre – amelyek mind a négy országban jellemzőek – hatékony megoldást találjon. Az ünnepi megnyitót Lucia Nisholsovona, Szlovákia munkaügyi minisztere, Zbigniew Machej, a Nemzetközi Visegrádi Alap lengyel származású vezetője és Stanislav Chovanec, Szakolca polgármestere tartotta.

Forrás: Dél-borsodi LEADER Egyesület, Mezőcsáti Kistérség

Cikk megosztása