Bokréta-ünnepet tartottak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőcsáton a Mezőcsáti Kistérség Humánszolgáltató Központ épületbővítésének alkalmából. Az ingatlan már szerkezetkész állapotban van. Mezőcsát Kistérség Többcélú Társulása ÉMOP-pályázaton több mint 210 millió forintot nyert az épület komplex akadálymentesítésére, energiatakarékossá tételére és többfunkciós szolgáltató bázissá alakítására. A támogatás mértéke 95 százalékos, azaz mintegy 11 millió forint önrészt igényel.

Az intézmény a Mezőcsáti Kistérség kilenc településén összesen hat szociális alapszolgáltatást nyújt. A családsegítés, a gyermekjóléti szolgáltatás, a támogató szolgáltatás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a házi segítségnyújtás és a fogyatékosok nappali intézménye csaknem egy időben, egymás mellett párhuzamosan működik, kiegészítik egymást. A szakmai konzultációk egy-egy szociális ügyhöz kapcsolódva, egymást kiegészítve, átfogó képet, gyors és hatékony segítségnyújtást eredményeznek. Ehhez a szakmai munkához teremt megfelelő körülményeket az európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztési projekt.

A bővítéssel a Humánszolgáltató Központ mintegy 650 négyzetméter hasznos alapterületű kétszintes épület lesz. A földszinten kialakítanak a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat részére két interjúszobát és egy irodát, a támogató szolgálatnak egy irodát, valamint az intézményvezetőnek. A házi segítségnyújtás két irodát, ezekhez mosodát kap, az egész intézmény pedig egy adománytároló helyiséget. Az emeleten lesz egy közel száz négyzetméteres tárgyaló, egy jogi tanácsadó iroda, a szerver szoba és irattár valamint a gépészeti helyiség.

„Az emberek szociális helyzetére a mai átalakult világban kiemelt figyelmet kell fordítanunk. A Mezőcsáti Kistérség Humánszolgáltató Központ épületének bővítésével, átalakításával egy korszerűbb kistérségi szintű szociális központ jön létre. A szociális területen dolgozó szakemberek munkakörnyezete az épület bővítésével, átalakításával színvonalasabbá válik és így idén ősszel már egy megújult, modern környezetben fogadhatják és segíthetik a szolgáltatásokat igénybevevő kistérségi lakosokat” – mondta az ünnepen Domján László Mezőcsát polgármestere.

A beruházás részeként berendezik az épületet, és modern informatikai infrastruktúrát építenek ki. Vesznek a támogató szolgálatnak egy kilenc személyes, akadálymentesített gépjárművet, amellyel kerekes székes személyeket is tudnak majd szállítani.

A tervek szerint a munkálatokat szeptember végére fejezik be. Ekkor az intézmény munkatársai egy 120 órás szervezetfejlesztő képzésen vesznek majd részt, amely a szakmai munka hatékonyságát hivatott elősegíteni.

Forrás: Dél-borsodi LEADER Egyesület

Cikk megosztása