Bűnmegelőző tábort szerveztek a roma gyerekeknek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lakon. A kéthetes Detektív Ifjúsági Táboron összesen 93, 11 és 18 év közötti laki, és környékbeli roma származású fiatal vett részt. Az újszerű kezdeményezést pályázati támogatás segítségével az Edelényi Rendőrkapitányság és az Esélyt a Tanuláshoz Alapítvány hívta életre.

A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a gyermekek testközelből megismerkedhessenek a rendőrség, a rendőrök mindennapi munkájával. Ennek minél élményszerűbbé tételéhez a gyermekeket öt csoportba osztották, majd rekonstruált helyszínek biztosításával közvetlenül tapasztalhatták meg a rendőri munka szépségeit, nehézségeit. Bemutatták a résztvevőknek a kerékpáros közlekedés alapvető szabályait, a nyomrögzítés fortélyait, a rendőrkutyák feladatait. Szituációs játék formájában a táborlakók egy kerékpáros ellenőrzést is modellezhettek, és helyszínelhettek bűncselekmény vagy közlekedési baleset helyszínén. A rendőrségi kényszerítőeszközök használatával is megismerkedhettek és ízelítőt kaptak a kihallgatásból is. A bűnmegelőzési programokon túl a szervezők nagy figyelmet fordítottak az egészséges életmód és a környezettudatos nevelésre is.

A napi programokat délutánonként változatos szórakozási lehetőségekkel színesítették. Szerveztek kincskereső túrát, kézműves foglalkozásokat, készségfejlesztő és sportprogramokat. A kéthetes tábor nyitóünnepségén is kitettek magukért a szervezők: koncertet adott Oláh Ibolya, a Két Zsivány, Kiss Róbert és zenekara, Matyi és a hegedűs. De humoristák és sportolók is szórakoztatták az érdeklődőket.

Forrás: Kiss Roland, Borsod-Torna-Gömör Egyesület

Cikk megosztása