Huszonkétmillió forintot nyert a Fejlődő Tokajért Közhasznú Egyesület civil innovációs ház kialakítására a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tokajon. A szervezet civil összefogással újítja fel a település egyik régóta kihasználatlan épületét, a Rákóczi út 1. szám alatti házat. Az egyesület munkáját a Partnerség Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány is segíti. „A projekt célja az volt, hogy a Tokajban működő civil szervezetek egy olyan helyiséggel rendelkezzenek, ahol megtarthatják az üléseiket, rendezvényeiket, találkozhassanak egymással vagy partnereikkel. Lehet majd fórumokat, kiállításokat és konferenciákat tartani” – mondta Dóka János, a Dél-Zempléni Nektár Leader munkaszervezet vezetője.

A projekt újszerűségét már a neve is mutatja. Fontos, hogy ekkora intézményi túlsúllyal rendelkező településen minél több civil bázison felnövő közösségfejlesztést generáló kezdeményezés fejlődjön ki és működjön eredményesen. Az innovatív ötletekben a mozgásukban gátolt személyekre is gondoltak, az épület részben akadálymentesített lesz. A környezetvédelmet sem hagyták figyelmen kívül, a fűtést nem gázzal, hanem megújuló energiával oldják majd meg, az épületet automatikusan üzemelő pelletkazánnal szerelik fel. A rekonstrukció a tervek szerint még idén megvalósul.

Új külsőt kap a Fináncdombi Kilátó is. Az erősen leromlott állapotú, 1961-es építmény rendbehozatalára több mint 16 millió forintot nyert Tokaj önkormányzata. Kiszélesítik a feljárót, új lépcsőket, korlátot és világítótesteket szerelnek fel, parkosítják a környéket és új padokat is elhelyeznek.

A felújítások mellett több sport- és civil egyesület is nyert támogatást LEADER-pályázaton. Vannak, akik eszközfejlesztésre és vannak, akik rendezvények megvalósítására használhatják fel a forrást. A Tokaji Football Club 868 ezer forintot kapott, hogy edző- és versenylabdákat, tányér- és leszúró bójákat, kulacsot, sorfalat, hordágyat, kompresszort és egy fűnyíró traktort vásárolhasson. Ezek alapfeltételei a minőségi edzésnek. „Nagyon elavult eszközparkkal rendelkezik az egyesület, és ez egy jó lehetőség volt arra, hogy a szükséges felszerelést és eszközöket beszerezzük” – mondta Posta György, az idén száz éves tokaji egyesület elnöke. A legfontosabb a saját fűnyíró traktor volt, amivel a pályát karban tudják tartani. Ez korábban jelentős tételt emésztett fel az egyesület költségvetéséből.

Az egyesületnél remélik, hogy hosszú távú hasznot is hozhat a fejlesztés, hiszen Tokajban már most is igen komoly utánpótlás nevelés folyik. Az U19-es csapat vezeti a bajnokságot, idén az is előfordult, hogy 10-13 gólt lőtt ellenfeleinek egy mérkőzés alatt. A fiatalok a szezonban mindössze egy döntetlent játszottak és egyszer sem kaptak ki.

A Vízügyi Dolgozók Horgászegyesülete is nyert uniós támogatást, 507 ezer forintot közösségi rendezvény megvalósítására. A főzőversennyel egybekötött horgászversenyt és családi napot májusban már meg is tartották a Tokaj és Tiszaladány határán lévő Tesztkertben.
A tokaji székhelyű Zempléni Nemzeti Parkért Szövetség is a sikeres LEADER pályázatának köszönhetően juthat új irodai eszközökhöz. Ők a félmilliós támogatásból monitort, laptopot, nyomtatót, digitális diktafont, projektor és lamináló gépet vásárolhatnak. A LEADER pályázatain keresztül a tokaji várbarátok valamivel több, mint hárommilliót, a tokaji református egyházközség több mint négyszázezret, a városi vegyeskar pedig kétmillió forintot költhet infrastruktúrájának erősítésére (fellépő ruha és professzionális elektromos zongora vásárlás), a helyi civil közösségek fejlesztésére.

Forrás: Erdős József Dél-Zempléni Nektár LEADER Nonprofit Kft., www.tokaj.hu

Cikk megosztása