Idén tizenegyedik alkalommal rendezte meg két, egymással szomszédos település közös burgonyafesztiváljukat. Bicsérd és Zók együttes rendezvényét június 24-én, Zókon nyitották meg a település polgármesterei, Vér József és Nagy Gábor. Az első napon a szórakozásé volt a főszerep: a helyi asszonykórus, valamint néptánc kör előadásai, illetve harcművészeti bemutatók színesítették a programot. Az estét koncert és tűzijáték zárta.
Másnap délelőtt szakmai fórumot tartottak Bicsérden, amelyet Pichler Imre a térség országgyűlési képviselője nyitott meg. A nap első előadói Horváth Bernadett és Rajczi Román, a Szinergia Egyesület munkatársai voltak, akik beszámoltak arról, hogyan segíti az egyesület helyi termékek előállítását, milyen eredményeket ért el, illetve területileg hogyan oszlanak meg a térségben elnyert Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) (III. tengely és IV. tengely) forrásai. Völgyi Tamás, az egyesület titkára bemutatta az idei LEADER pályázati lehetőségeket. Kádár Imre, a Prémium Hungarikum Egyesület elnöke előadásában a hungarikumok szerepét fejtette ki a magyar élelmiszergazdaságban és az egészséges táplálkozásban. Kakas Sándor, a Mecsek-Drog Kft. ügyvezetője a gyógynövények jelenéről és jövőjéről beszélt, míg Magda Zoltán a méhészetről, Németh István pedig a sajttermelésről tartott előadást. Délután újra a kultúra került előtérbe: néptánc- és színi előadások, a helyi mazsorett csoport, majd népszerű előadók koncertjei szórakoztatták a részt vevőket.
A fesztiválról természetesen maga a burgonya sem hiányozhatott. Az érdeklődők megismerkedhettek a különböző burgonyafajtákkal, és meg is kóstolhatták a belőlük készített ételeket. A krumpli mellett azonban más, helyi áruk is megjelentek: kecske- és tehénsajt, gyümölcs, méz, „boldog tojás”, vesszőkosár, mézeskalács, levendulatermék, horgolt ékszer és faműves munka is szerepelt a kínálatban.

Forrás: Szinergia Egyesület

Cikk megosztása