Ötödik alkalommal rendezték meg a szili aratófesztivált július elején. A környék egyik legnagyobb rendezvényére idén számos külföldi táncegyüttes is ellátogatott. A spanyol, szardíniai és lengyel vendégek a délután folyamán érdeklődve figyelték a mai szemnek szokatlan látványosságot, a hagyományos aratást.

Lovas fogatokkal utaztak ki a Győr-Moson-Sopron megyei Szil szélén álló búzatáblához az aratóbrigádok, amelyek tagjai az idén Csornáról, Kapuvárról, Szanyból, Szilból, Szilsárkányból, Páliból, Farádról és Rábacsanakról érkeztek. Ahogy több résztvevő megjegyezte, ebben az évben az időjárás is kegyes volt a szervezőkhöz, elődeink rekkenő hőségben lezajlott aratását híven visszaadta az időjárás is.

Schwarczkopf Gyula szervező elmondta, a programok közül kiemelkedett az aratók és eszközeik megáldása, „hogy sokáig és jól végezzék munkájukat". Az aratás után kezdődött az aratófelvonulás: az egykori szokás szerint szekerekkel vitték a gabonát a házakhoz, ahol aztán a masinálás következett, majd a gazdák köszöntésével, áldomással és az aratóbállal zárult a nyár legnagyobb munkája.

„A huszonnegyedik órában vagyunk, néhány év és nem lesz senki, aki eleink hagyományát fel tudja eleveníteni” – mondta Schwarczkopf Gyula. Hozzátette, a szokások annyira beleivódtak az idős aratókba, hogy a különböző falvak aratószokásait napjaink hagyományőrző programján is meg lehet különböztetni. Az egykori aratófogások jobbára ugyanazok, a kévekötésben, kepehordásban azonban látható különbségek vannak az aratóbrigádok között – mondta a szili fesztivál szervezője.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása