Régiós találkozót szervezett a Borsod-Torna-Gömör Egyesület szerdán, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn. A „LEADER 2014 a vidéki közösségekért” című rendezvényre az észak-magyarországi régióban működő helyi vidékfejlesztési közösségek képviselői mellett V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, és Eperjesi Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) főtitkára is jelen volt. Összesen több mint kétszázan vettek részt a találkozón.

Az eseményen röviden bemutatták a vidékfejlesztési közösségek helyi- és regionális szinten elért eredményeit. Elhangzott, hogy az együttműködésükre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, fontos a közös gondolkodás, hiszen mindannyiuk tudására, tapasztalatára, támogatására szükség van ahhoz, hogy 2014-től a jelenlegi problémákon túlmutató, jobb, új rendszerben folytathassák a munkát. E fenti célok elérése érdekében a vidékfejlesztési szervezetek szerepe mellett a vidéki fiatalok jövőjéről is konzultáltak az eseményen résztvevők.

A szendrői Általános Iskola aulájában Eperjesi Tamás és V. Németh Zsolt mellett Pásztor Edina, a Borsod-Torna-Gömör Egyesület elnöke, Lengyelné Bencze Viktória, a HACS munkaszervezet vezetője és Szaniszló János, Szendrő város polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Ezután kerekasztal megbeszélést tartottak a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület munkatársainak moderálásával. Itt szóba került a helyi közösségek szerepe a vidékfejlesztésben, a térségek közötti és nemzetközi együttműködések, a fiatalok és a helyi termékek szerepe. A megbeszélések eredményeit a moderátorok a program végén, egy-egy előadás formájában megosztották a résztvevőkkel is.

Az ország minden régiójában megrendezésre kerülő találkozók célja, hogy a jelenlevők együttműködve, egymást támogatva készüljenek a jövőt megtervezni, valamint együtt, a jelenlegi problémákon túl egy jobb, új rendszert tudjanak létrehozni.

Forrás: Kiss Roland Borsod-Torna-Gömör Egyesület

Cikk megosztása