Nagyon sokan voltak kíváncsiak az ünnepélyes megnyitóra az etyeki Korda Stúdióban, az újonnan kialakított filmparkban. A június végén nyílt filmpark projektgazdája a Filmközpont Kft., amely az Új Széchenyi Terv révén az európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával több mint 592 millió forintos támogatást nyert. Az összeg a teljes költségvetés felét fedezte. Ennyi kellett ahhoz, hogy megépüljön az 1400 négyzetméteres kiállítócsarnok, az 1100 négyzetméteres étterem és a nyolcezer négyzetméteres középkori díszletváros a Fejér megyei településen. A beruházók évente ötvenezer vendéget várnak.

A nyitóünnepséget az étteremben rendezték, amelynek falán George Cukor híres mondása olvasható: "Nem elég, ha magyar vagy, tehetségesnek is kell lenned.” Köszöntőt mondott Bánk Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, majd Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, végül pedig Csapó Tamás, a Korda Stúdió Zrt. vezérigazgatója.

Az étterem után a középkori díszletváros következett, amely egy különféle építészeti stílusokat tükröző, illúziókeltő városrész. Itt július 1-jén kezdődött egy nagyszabású tévésorozat forgatása. A látogatóközpont filmtörténeti utazásra invitál a Kordák történetétől egészen az utómunkáig. A Túrkeve mellől származó fivérek nagy karriert futottak be. Sándor, Zoltán és Vince a filmipar hírességei lettek. A csarnokban az ő életútjukat mutatják be, de feltűnnek más hírességek is, életnagyságban kivágott képeken. Például Winston Churchill, Ingrid Bergman, Charlie Chaplin és Orson Welles.

A nagy kiállítótérben a mozgókép történetéről kap áttekintést a látogató. Laterna magica, camera obscura, zootróp, forgatós könyvek, régi filmvetítő gépek, vágóasztal, de feltűnnek az optikai csalódások, az illúzió eszközei is. Például a Ponzó-effektus, azaz a folyosóillúzió. A látogatók gyakorolhatják is a filmkészítés különleges technikáit. Külön installációt kaptak a makettek, jelmezek, az optikai trükkök. Ilyen a green screen is: valaki felül a motorra és a mögötte levő képernyőn azt látja, mintha a szabadban száguldana. Ősszel kialakítanak egy interaktív forgatási helyszínt is, ahol az érdeklődők részesei lehetnek egy-egy jelenetnek. A kiállítás megtekintéséhez azonban előzetes foglalás szükséges.

Forrás: Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület, Fejér Megyei Hírlap, budapestterminal.hu

Cikk megosztása