Mintegy négyszázmillió forint támogatásban részesült Zala megye több olyan települése, amely az önhibáján kívül nehéz helyzetbe kerültek (önhiki) közé tartozik. Ezek pályázhattak a forráshiányos önkormányzatokat támogató összegre, amelyet első fordulóban 11,6 millió forintban határozott meg a kormány. Az önkormányzatok egy része néhány százezer forinttal növelheti költségvetését a döntés következtében, de érkeznek húszmilliós önhikis utalások is. Az országban csaknem 1200 ilyen hivatal van.

Zalában a legtöbb támogatást a városok közül negyvenmillió forinttal Lenti, a községek közül pedig több mint 25 millióval Páka kapta ebben az ütemben. Csaknem harmincmillió forintot nyert Felsőrajk, húszmilliót Zalakomár, több mint 18 milliót Letenye és mintegy 15 milliót Zalaszentgrót. A városok közül Lentin, Letenyén és Zalaszentgróton kívül Zalalövőnek ítéltek meg több mint 12 millió forintot. A nyertes zalai települések átlagosan négymillió forinttal javíthatják anyagi helyzetüket.

Lenti polgármestere, Horváth László elmondta: több mint nyolcvanmillió forintot igényeltek az önhikis pályázaton. Bár csak a felét kapták meg, a polgármester nem elégedetlen.
„Amit kaptunk, megköszönjük, annak örülünk, hogy a döntéshozók látják a problémáinkat” – nyilatkozta.

Lentinek az okoz pénzügyi nehézséget, hogy a 8400 lelkes város kiterjedt intézményrendszert működtet, és az állami normatívák a takarékossági intézkedések ellenére sem fedezik a fenntartási költségeket. A városvezetés elsősorban az intézmények működtetéséhez, emellett pedig a tűzoltók elmaradt pótlékára és a közalkalmazottak nyugdíjazásával kapcsolatos kiadásokra kért állami támogatást. „Még nem kapták meg írásban a pályázati eredményről szóló döntést, így azt sem tudják, a felsorolt célok közül melyekre áldozhatnak. Lehetnek ugyanis korlátozások a határozatban” – magyarázta a polgármester.

Páka 57 millió forintra pályázott és 25,3 milliót kapott. Lukács Tibor polgármester tájékoztatása szerint a 430 milliós költségvetésből gazdálkodó településen az iskola fenntartása okozza a működési hiányt, ráadásul ősztől még nehezebb lesz a helyzet, ugyanis a tagintézmények közül a gutorföldei a tófeji iskolához csatlakozik. Páka az önhikis támogatást teljes egészében az iskolára szeretné fordítani. Mivel ez a település sem nyerte el az igényelt teljes összeget, a hiány nem tűnik el egy csapásra. Úgy próbálják pótolni a forintokat, hogy továbbra is késnek a villany- és gázszámlával, ügyelve arra, hogy ne függesszék fel a szolgáltatást.

Forrás: Zala Termálvölgye Egyesület, Zalai Hírlap

Cikk megosztása