Tokaji bort vittek az EU-elnökségátadó ünnepségre a sárospatakiak. A Rákóczi-várból hat hordó 2002-es évjáratú száraz szamorodni kelt útra lovas szekéren az átadó előtti vasárnapon. Az ötlet Hörcsik Richárdtól, a térség országgyűlési képviselőjétől, a Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület elnökségi tagjától származik.

„Magyarország sikeres elnökséget tudhat maga mögött, és számomra külön öröm, hogy annak a Lengyelországnak adhatjuk át az elnökséget, amellyel a magyar nép legendás barátságot ápol évszázadok óta” – emelte ki Hörcsik Richárd. Hozzátette: szimbolikus értéke van annak, hogy Közép-Európa egykori szocialista országai közül éppen Magyarország és Lengyelország irányíthatja 2011-ben az Európai Uniót.

A sárospataki Rákóczi-vár azért bír ezen a napon szimbolikus jelentőséggel, mert évszázadokkal ezelőtt fontos állomása volt a Tokaji-borútnak, amely Magyarországot Lengyelországgal összekötötte. Három országot kapcsol össze a mostani esemény: Magyarország Lengyelországnak küldött ajándéka Kárpátalja közreműködésével jut el végcéljához. A hordók nagy része Kárpátalján készült és tolcsvai borral töltötték meg őket. Az úticél Ungváron át Varsó.

„Az sem véletlen, hogy szamorodnit választottunk, hiszen ez tulajdonképpen egy lengyel szó, tág fordításban azt jelenti, „ahogy az úristen megadta” – indokolta a borválasztást Kiss István, a borokat biztosító kereskedőház vezérigazgatója.

Foto: Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület, sarospatak.hu

Cikk megosztása