Idén ötödik alkalommal rendezték meg a „Nyílzápor” hagyományőrző rendezvényt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban (ÓNTE). Az egész napos program tetőpontján 1600 íjász lőtte ki egyszerre nyilait az ég felé, és több száz gyalogos harcos, lovas íjászok és díszletek segítségével játszottak el egy csatajelenetet. A korabeli harc mellett életmód-bemutatót is tartottak, de történelmi jurtatábor, kiállítások, kézműves vásár, zene és tánc is várta a résztvevőket.

A hazai hagyományőrző íjászat legnagyobb seregszemléje egy napra élményparkká varázsolja az emlékparkot – mondta a megnyitón Magyar Anna megyei elnök, majd hivatalosan is megnyitotta az Nemzeti Íjászközpontot. Az elnökasszony ezután jelképesen hét nyílvesszőt adott át a szóval együtt Tokovics Tamásnak, az emlékpark igazgatójának, aki beszédében a hagyományok fontosságát emelte ki. Végül Faragó Csaba, az új Íjászközpont szakmai koordinátora következett, aki szerint az intézmény hátteret és irányt mutat azoknak, akik egy kicsit is fogékonyak ez iránt a gondolkodásmód, világlátás iránt. Ígérete szerint családoknak, nagyobb közösségeknek kínálnak majd színes programokat a központban.

A Csongrád Megyei Önkormányzat és az ÓNTE közös rendezvényén az elsődleges adatok szerint csaknem hét és félezren vettek részt. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, nagykövetek és más magas rangú tisztségviselők is ellátogattak az ünnepségre, de több határon túli delegáció is érkezett, például a romániai Kovászna megyéből, Lengyelországból, Franciaországból, Mongóliából és Oroszországból.

Forrás: Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület, Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata, www.kistelek.hu

Cikk megosztása