A tervek szerint fotovoltaikus erőmű szolgáltatná az elektromos áramot több településnek, ha a HU-NER-TOWN-300 projektjavaslat megvalósul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Miskolcon. Az erőmű egy intelligens hálózat része lesz, amelyhez gyorstöltőállomások, és elektromos meghajtású járművek is tartoznak majd. A jelenleg folyamatban lévő pályázat a hálózatot tartalmazza. Az erőmű és a járművek pályázaton kívüli elemek.

Nagy Józsefnek, a projektgazda Bükk-Mak Leader Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának nincs kétsége afelől, hogy rövid időn belül megvalósulhatnak ezek a beruházások, mert – elmondása szerint – érdeklődőben, beruházási kedvben nincs hiány. De a fotovoltaikus erőmű-kapacitás kiépítését a magyar állam vissza nem térítendő támogatásával vagy vissza nem térítendő hitel garantálásával is támogathatja.

Miskolcon kívül Eger, Salgótarján, Veszprém és Kecskemét is csatlakozott a projekthez. A rendszer előnye, hogy nem helyhez kötött, a hálózatban lévő városok lehetnek távol is egymástól. A városok termelő és fogyasztó egységeit egyetlen rendszer méri folyamatosan, amely mindig jelentést tud adni arról, hogy milyen szabad kapacitások vannak, amelyek az áramtőzsdén eladhatók. A projekt mobilitási részét az elektromos áram meghajtású járművek adják.

Hazánkban nem a hidrogén, hanem az elektromos hajtású akkumulátoros járművek kerülhetnek előtérbe. Ezekről Nagy József elmondta, Kínában már a tömeggyártásuk folyik, de a keleti ország gyártja a legjobb akkumulátorokat is. A járműveket gyorstöltővel töltik majd, amelyekre már idén pályázhatnak a Bükk-Mak Leader települései. Ezek akár tíz-húsz perc alatt is képesek feltölteni egy járművet.

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára múlt heti miskolci megbeszélése kapcsán külön is kiemelte a projektet, amelynek mintájára hazánk egy komplex hálózatot építene ki a jövőben az egész ország területén. Nagy József szerint a jövő útja, hogy a vidék, az agglomeráció látja majd el energiával a városokat.
Az ügyvezető szerint Miskolc előrelátó volt, amikor csatlakozott a programhoz, amely úttörő a megújuló energiaforrások területén.

Forrás: BÜKK-MAK LEADER Nonprofit Kft., Miskolci Napló

Cikk megosztása