Jakabszálláson régi hagyománynak számít a település falunapja, melyet idén LEADER pályázaton nyert források is támogattak. Az első napon gazdáknak szervezett beszélgetéssel igyekeztek segíteni a mezőgazdaságot. Az érdeklődőknek Balogh József országgyűlési képviselő személyesen beszélt a pályázati lehetőségekről és a várható tanyafelújításokról, Csatári Bálint, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke kutatásairól és a magyar vidéket érintő programötleteiről, Nemes Mátyás gazda pedig a biogazdálkodásról. Az előadások után a közönség is feltehette kérdéseit.

Másnap fogathajtó versenyt rendeztek, melyre a környék több településéről, így Fülöpházáról, Kiskunfélegyházáról, Sárbogárdról és Izsákról érkeztek versenyzők, de még szlovákiai résztvevő is akadt. Miután összemérték képességeiket, a fogatok együttes felvonulása és az ünnepélyes eredményhirdetés zárta az eseményt.

A falunapi programot számos esemény színesítette. A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület kézműves bemutatóján többek között a fazekassággal, a gyöngyfűzéssel és a fafaragással lehetett ismerkedni, sőt, a népi mesterségeket akár ki is lehetett próbálni, emellett pedig zenekarok és humoristák is felléptek.

Forrás: Dunamellék Leader Egyesület

Cikk megosztása