Aláírták a napokban a „Közös Értékeink” elnevezésű, határon átnyúló partnerségi megállapodást a felvidéki és hazai Televíziós Társaságok műsorcseréjére vonatkozóan. A Szlovákia és Magyarország közötti, határon átnyúló kezdeményezés csaknem 470 ezer euró támogatás segítségével valósul meg. A médiaprojektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság finanszírozza.

A regionális magazinműsor célja, hogy erősítse a szlovák-magyar kapcsolatokat, a térség gazdasági versenyképességét és felzárkózását a turizmusban és a gazdaságban, valamint bemutassa közös kulturális értékeinket határon innen és túl. Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági stratégiája tartalmazza a határmenti együttműködést is, hiszen nemcsak az utak kötik össze a két térséget, hanem a közös hagyományok is.

A médiaprojekt komoly technikai és szakmai együttműködést kíván. A partnerek saját térségükben kisfilmeket forgatnak, amelyeket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet begyűjt, lektorál és összeállít. Az intézmény szlovák nyelvre feliratozza, ezután visszaküldi a heti egy órás adásokat a projektben résztvevő televízióknak, amelyek hetente sugározzák majd az elkészített műsort. Budai Erzsébet, az intézet igazgatója az eddigi tapasztalatok alapján kifejtette: fontos, hogy minél jobban megismerjék egymást a két térség lakói, minél többet tudjanak meg egymás kultúrájáról, hagyományairól, szokásairól és értékeiről. Ez a médiaprojekt erre kínál kiváló lehetőséget.

A program egy éven keresztül zajlik, majd további négy év a kifutási ideje. Részt vesz benne a királyhelmeci, szepsi, rozsnyói és rimaszombati városi televízió Felvidékről. Magyarországról a Sátoraljaújhelyi Zemplén Televízió, az Ózdi Televízió, valamint a Putnoki Városi Televízió és a Kazincbarcikai Diák Tv működik közre. Az adás Miskolcon és vonzáskörzetében is látható kábelhálózaton.

A partnerek a műsorok készítése során kiemelt figyelmet fordítanak a határmenti területek erősebb gazdasági és szociális integrációjára, a gazdasági versenyképesség erősítésére, az emberek és közösségek közötti társadalmi és kulturális kapcsolat javítására, a környezet- és természetvédelemre.

A projekt résztvevői a közös célok megvalósítása érdekében közönségtalálkozókat, workshopokat és konferenciákat szerveznek a tényleges médiamunkán kívül. Kommunikációjuk másik fontos pillére a projekt számára létrehozott weboldal, amelyen a kiadvány adatai mellett a rendezvényekkel kapcsolatos aktuális információk is megtalálhatók. A harmadik csatornát azok az üzenetek képezik, amelyeket a programokkal kapcsolatban a helyi és regionális sajtóorgánumokhoz juttatnak el a partnerek.

Forrás: Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület, eszakhirnok.hu

Cikk megosztása