A különböző korosztályokat megszólító, a természeti környezet szeretetére, tiszteletére ajándékozott Abaúj térség 35 alapfokú és öt középfokú iskolájának, valamint 44 napközi otthonos óvodájának az Abaúj Leader Egyesület egy-egy hat darabból álló plakátsorozatot a Magyar Nemzeti Parkok Hete alkalmából. A szervezet ezzel igyekszik hozzájárulni a természet értékeinek a védett növények, állatok megismeréséhez. Az egyesület a természeti értékeit védve szeretné megismertetni a gyermekekkel a természet szépségeit, értékeire felhívni figyelmüket. Óvják meg a szinte érintetlen Abaúj természeti legalább a természetvédelmi napokon.

Az egyesület működési területén néhány erdei iskola és öko-iskola üzemel. Az intézmények programjaikkal nagy hangsúlyt fektetnek a természet, mint egészséges közeg jótékony hatásainak kiaknázására, a szabad természet és az erdő nyújtotta élmények befogadására úgy, hogy a tanulókban a természetet tisztelő attitűd váljék meghatározóvá. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával az Abaúj Leader Egyesület e munkában kívánt segíteni, hogy valamennyi iskola és óvoda érezze a természet szeretetének, a természetben található védett „kincseink” értékét.

A gyermekek a legfogékonyabb korban sajátíthatják el az ismereteket a természetvédelem iránt elkötelezett iskolai és óvodai pedagógusok segítségével. A plakátok hozzájárulnak a természetben való viselkedés alapnormáinak és alapismereteinek elsajátításához is.

A Nemzeti Parkok Hete alkalmából tartott Ökoturizmus és természetvédelem című konferencia megnyitóján Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, ma attól is függ egy nemzet biztonsága, hogy mennyire tudja fenntartani a biológiai sokféleséget, biztosítani az egészséges élethez való jogot. Ángyán József úgy véli, a tájgazdálkodásra kell visszatérni. Hangsúlyozta, többek között a turizmus érdekében is védeni kell a táj sokszínűségét, mert például ahol száz kilométeren keresztül csak kukoricát termesztenek, ott egy család nem fogja a regenerálódásra szánt két hetét eltölteni.

A természetvédelem egyik kiemelt feladata a tájak a természeti értékek, a védett növények és állatok bemutatása. Az egyesület legfőbb célja a gyermekek elé tárni a nemzeti és természeti örökségeket, ezzel hozzájárulva a környezeti neveléshez. „Reméljünk, az általunk megfogalmazott feladatnak sikeresen teszünk eleget, és a gyermekeken keresztül a felnőttek is átérzik a természet szeretetének, tiszteletének, megbecsülésének jelentőségét” – vélekednek egyöntetűen az Abaúj Leader Egyesület munkatársai.

Forrás: Abaúj Leader Egyesület

Cikk megosztása