Baromfitelepet avattak június végén a Fejér megyei Szabadegyházán. A beruházásra az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap „Állattartó telepek korszerűsítése” programban nyert csaknem százmillió forint támogatást a pályázó vállalkozás. Az ünnepélyes átadáson beszédet mondott L. Simon László, a körzet országgyűlési képviselője, és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár is beszédet mondott.

L. Simon László hangsúlyozta, a terület egyik leghatékonyabb kitörési pontja az agrárgazdálkodás lehet, ezért a szabadegyházaihoz hasonló fejlesztések nagyon fontosak a térség számára. Czerván György arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdaság és a vidék nem létezik állattenyésztés nélkül. Mint elmondta, a kormányzat megpróbálja megállítani az állatállomány csökkenését. Idén tízmilliárd forinttal több nemzeti támogatás jutott a mezőgazdaság számára a költségvetésből, aminek jelentős része az állattenyésztést érinti.

Emlékeztetett rá, hogy a 2007-2013 közötti pénzügyi ciklusban a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés 1370 milliárd forint uniós forrást használhatott, illetve használ fel Magyarország. Az összeg jelentős részét már felhasználták, de mintegy kétszázmilliárd forintnyi forrás még rendelkezésre áll. „Amennyiben lesznek felszabaduló források, azokat az európai uniós szabványoknak megfelelő tojótyúk ketrecek kialakítására lehet majd fordítani” – mondta az állattitkár. Mint említette, a közös agrárpolitika egyik legfontosabb eleme a fenntarthatóság és a vidékfejlesztés mellett az életképes élelmiszer-termelés, amely újabb lehetőségeket jelenthet Magyarország számára.

A 72 százalékban családi, 28 százalékban dolgozói tulajdonban levő, évi tízmilliárd forint bevételű, tizenegymillió csirkét feldolgozó Her-Csi-Hús Kft. az elmúlt időszakban négy baromfitelepet vásárolt és korszerűsített. A négy telepen összesen három és félmillió csirkét nevelnek. A megvásárolt telepek egyike a szabadegyházai, ahol négy istállóban intenzív technológiával, egy-egy nevelési turnusban 120 ezer broilercsirkét állítanak elő.

Forrás: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület, moronline.hu

Cikk megosztása