Sikeres öt évet tudhat maga mögött a Horgásztam a Balatonon gyermekrajzpályázat: több ezer pályázó több ezer nagyszerű munkáját, száznál több díjazottat és sok kiállítást. Csakhogy öt év alatt nagyot változott a világ. Az első pályázó kislányokból, kisfiúkból ifjú hölgyek, fiatalemberek lettek. De a szervezők és maga a pályázat felett sem múlt el nyomtalanul az idő, ebből pedig az következik, hogy itt az ideje a változtatásnak.

Az új pályázat a 2006 és 2010 között meghirdetett Horgásztam a Balatonon gyermekrajzpályázat szellemiségét folytatva, annak tapasztalatait felhasználva, elért értékeit megőrizve és tovább gazdagítva kíván újabb lehetőséget adni a Balaton környékén élő és rajzolni vágyó gyermekeknek. A kiírók idén az Én Balatonom címet adták a pályázatnak. A szervezők változatlanul a gyerekek színes ceruzáján, ecsetjén keresztül kívánják feltárni mindazokat a hétköznapi csodákat, amelyeket a Balaton nyújt, viszont ebben az évben változtattak a résztvevők körén. Ezúttal elsősorban a balatoni és a Balaton közelében élő gyerekek munkáira kíváncsiak a szervezők. A pályázatot a három balatoni megye – Somogy, Veszprém és Zala – általános iskolás gyermekei számára három korcsoportban hirdették meg. A központi elem a halfogás (horgászat, halászat), a halak és a vízi élet, de kapcsolódó témaként megjeleníthetők a Balaton adta élmények: a tó értékei, a táj szépsége, a környezet harmóniája és annak védelme. Előnyt élveznek a gyermek és a Balaton kapcsolatát, a balatoni horgászatot megjelenítő rajzok.

A pályázatra beküldhető pályaművek legkisebb mérete A4-es formátumú, a legnagyobb 70X100 centiméter, az alkotás csak rajz vagy festmény lehet. A munkákat kiállításra kész állapotban – a rajzokat legalább paszpartu kartonra felragasztva – kell leadni. A pályaműveket szeptember elsejétől fogadja a Pannónia Kulturális Központ, a végső beérkezési határidő október 14. A rajzokat a zsűri október 24. és 29. között minősíti. A gyermekrajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetése a Pannónia Kulturális Központban lesz november 12-én 14 órakor. A legjobb művekből kiállítás nyitnak, amely december 3-ig tekinthető meg a kulturális központban.

Forrás: Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, naplo-online.hu

Cikk megosztása