Példamutató beruházásáért különdíjat kapott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Örményes, amely az iskolát és óvodát fűtő, helyi mezőgazdasági hulladékot felhasználó, 120 kW-os biomasszakazánnal lett bajnok a Napkorona-bajnokságon. A község a beruházással felére csökkentette a fenti intézmények fűtési költségeit.

Török Csaba, Örményes polgármestere a megújuló energia-felhasználás terén nem önálló településként, hanem a Tisza-menti LEADER Egyesülethez tartozó településekkel közösen igyekszik együttműködni. „Jelen helyzetben a falvaknak számba kell venniük azokat az erősségeiket, lehetőségeiket, amik jelenleg és a jövőben is a kezükben lesznek. Ez az élelmiszer, az energia és a víz. Itt olyan emberek élnek, akiknek a segítségével mindezek biztosíthatók. Ez önmagában az 1200 fős Örményesre levetítve nem lehet megoldás az önellátásra, viszont ha a kistérségre gondolunk, az már egyből más, hiszen nyolc települést és 40 ezer embert jelent, ami már megfelelő méret ezek hatékony kiaknázására” – magyarázta a polgármester.

Török Csaba – aki a Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület is elnöke egyben – megjegyezte, a helyi vidékfejlesztési stratégiában a megújuló energiák alkalmazását, ezek elterjesztését, rendszerbe foglalását tűzték ki fő célnak. Ismereteik bővítése céljából jelenleg éppen egy ausztriai tanulmányutat szerveznek, ahol egy három falu által létrehozott közösség megújuló energia-felhasználását kívánják tüzetesebben szemügyre venni.

forrás: szoljon.hu, Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása