Az erdélyi Marosszentgyörgyről és a szlovákiai Szentgyörgyről ugyan nem érkeztek vendégek, de a felvidéki Garamszentgyörgy és Búrszentgyörgy is képviseltette magát a Szentgyörgy nevű települések júniusi találkozóján, amelyet az idén a Fejér megyei Iszkaszentgyörgyön rendeztek meg. Garamszentgyörgy félig magyar ajkú település, Búrszentgyörgyöt azonban ma már teljes egészében szlovákok lakják. Előbbiből a néptánccsoport, Búrszentgyörgyről pedig az önkormányzati küldöttség vett részt a nagyszabású rendezvényen, ahol a határon innen további nyolc településről – Tótszentgyörgy, Bánokszentgyörgy, Borsodszentgyörgy, Tatárszentgyörgy, Homokszentgyörgy, Mezőszentgyörgy, Zalaszentgyörgy, Szentgyörgyvár – érkeztek látogatók.

Az évenként, mindig máshol megrendezett találkozón a települések focicsapata és az önkormányzatok delegációi mellett két éve művészeti csoportok is részt vesznek. A találkozó nemzetköziségét erősítette, hogy a művészeti együttesek délutáni fellépése alkalmával a közönség soraiban jelen volt a lengyelországi Labunie-ből érkezett önkormányzati küldöttség is, amely az iszkaszentgyörgyiek korábbi látogatását viszonozta, valamint a finn Ari Kupsus is. A tíz esztendeje Magyarországon élő üzletember azért tartózkodik a községben, mert a múlt héten nyílt meg a Pappenheim-kastélyban az a nemzetközi művésztelep, amelyet ő szervezett. A magyar, fehérorosz, finn és svéd résztevőkkel zajló alkotótábor a június 25-én nyílt kiállítással zárult.

Az iszkaszentgyörgyi Pappenheim-kastélyban zajló művésztelepen a világhírű amerikai alkotó, Michael Milburn Foster tartott rajzfoglalkozást a művésztelep látogatói – felnőttek és gyerekek számára egyaránt.

A jövő évi Szentgyörgy-találkozónak az ugyancsak Fejér megyei Mezőszentgyörgy ad majd otthont.

Forrás: MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület, fmh.hu

Cikk megosztása