A Vidékfejlesztési Minisztérium az új tanévre is meghirdeti az iskolagyümölcs programot, amelynek célja, hogy az általános iskola alsó tagozatos gyermekei friss zöldséget, gyümölcsöt kapjanak, és megkedveljék ezeket az egészséges termékeket. Az iskolagyümölcs kezdeményezés elősegíti a zöldség-, és gyümölcsfogyasztást, hozzájárul a gyermekek étkezési szokásainak megváltoztatásához és az elhízás elleni küzdelemhez, valamint az ezekkel összefüggésben kialakuló betegségek megelőzéséhez.

Jelentős változás a korábbi két ciklushoz képest, hogy – a gyermekek érdekeit és a pedagógusok kérését is figyelembe véve – az új tanévtől az alsó tagozatos gyermekek az alma mellett más friss zöldséget, gyümölcsöt, illetve száz százalékos gyümölcslevet is kaphatnak. A tanulók olyan ismeretekhez juthatnak ezzel a kezdeményezéssel, amelyek a későbbiekben kedvezően befolyásolhatják étkezési szokásaikat.

Az Európai Unió tagállamai a 2009/2010-es tanévtől hirdethetik meg a közösségi társfinanszírozású iskolagyümölcs programot. Egy nagy derecskei mezőgazdasági termelő és szolgáltató vállalkozás a most véget ért tanévben az ország 215 iskolájába szállított almát. Szabó Viktor ügyvezető elmondta, hogy így mintegy harmincezer gyermekhez jutott el a gyümölcsük. Gyermekenként hetente négy darab almát szállítottak az iskolákba, és a kezdeményezést a következő tanévben is folytatják.

Forrás: Érmelléki Vidékfejlesztési Nonprofit KFT., haon.hu

Cikk megosztása