Uniós pályázaton elnyert mintegy háromszázmillió forintból fejlesztik az Öreg-Túr vízgazdálkodási infrastruktúráját. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sonkádtól Olcsvaapátiig tartó, a Tiszába torkolló 63 kilométer hosszú folyó a Tisza-Szamos-közi belvízrendszerben tölt be fontos szerepet: a vízfolyás a belvizek befogadása mellett a térség vízigényét elégíti ki. A csaknem egy évig tartó munkálatok alatt mederduzzasztók segítségével megemelik a folyó vízszintjét, átalakítják a műtárgyakat és kiépítik a monitoring rendszert, amelyet összekapcsolnak a szabolcsi árvízi távjelző rendszerrel.

„A megye egyik legszebb környezet- és természetvédelmi, valamint vízgazdálkodási fejlesztése kezdődött el” – mondta Kató Sándor, a projektgazda Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Igazgatóság főmérnöke. Mint említette, a folyón a jelenlegi vízgazdálkodási infrastruktúra nem alkalmas a fölösleges vizek visszatartására, de ökológiai szempontból szükséges lenne ennek felhasználása.

A 13 települést és mintegy 18 ezer embert érintő rehabilitációs projekt részeként Nábrád közelében fenékgátat építenek, a túristvándi vízimalmot megkerülő csatornán szabályozó műtárgyat alakítanak ki, zsilipeket újítanak fel. Kölcsénél és Túristvándinál mederrendezések kezdődnek, valamint négy vízszint- és egy ultrahangos vízhozam-mérő monitoring állomást létesítenek. A program tartalmazza a csatornák rendezését, az átereszek cseréjét és más műtárgyak felújítását.

A támogatás lehetővé teszi az Öreg-Túr menti holtágak vízellátásának javítását is, amelynek teljes – turisztikai célú – megvalósítására később maguk az önkormányzatok is benyújthatnak pályázatokat. Egy következő kiírás segítségével tervezik majd megépíteni a folyó másik fenékgátját, amellyel a főmederben történő vízszintemelésen túl a sonkád-kölcsei holtág vízellátása egyaránt biztosítható lesz.

Forrás: Szatmár Leader Közhasznú Egyesület, MTI

Cikk megosztása