Napkollektor segítségével fűtik a hónap elejétől a Heves megyei Visonta tornacsarnokát és a tanuszoda medencéjének vizét. A több mint 16 és félmillió forintos beruházáshoz 14 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat KEOP-pályázaton. Az átalakítási munkálatokat alig több mint másfél hónap alatt végezték el.

A hivatal jelentős energiaköltség-megtakarítást vár a rendszertől. Szarvas László polgármester szerint a beruházás harminc százalékkal csökkentheti az épület energiaköltségét éves szinten. Az önkormányzat ezért úgy döntött: az uszoda rendes éves leállását – a korábbi évek gyakorlatával ellentétben – nem a nyári időszakra időzítik.

Visontán korábban több intézményben, köztük a sportcsarnokban is korszerűsítették a gázfűtést, ami épületenként eltérő, 30–50 százalékos megtakarítást hozott.

Balázs József országgyűlési képviselő követendőnek ítélte a fejlesztést, amelynek szerinte jelképes üzenete is van, hiszen az önkormányzat az ország második legnagyobb villamosenergia-termelője, a Mátrai Erőmű szomszédságában nyitott a megújuló energiaforrások felé.

Forrás: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület, heol.hu, delmatra.hu

Cikk megosztása