Idén is részt vesz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújvár település lakossága az úgynevezett Szeretethíd programban, amely a Magyar Református Szeretetszolgálat kezdeményezése. A megmozdulásokon a Magyarországi Református Egyház önkéntes csoportjai az egész ország területén szociális, ökológiai és fejlesztési munkát végeznek a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Abaújvár az idei első társadalmi munkát június elején szervezte meg.

Tavaly az Aba Sámuel földvár területének rendbetételéhez várták az önkéntesek segítségét, most az egyház tulajdonában lévő egykori tanítói lakásnál volt szükség munkás kezekre. „Idén kétlépcsősre terveztük a Szeretethidat. Két évvel ezelőtt visszakaptuk a tanítói lakást. Ebben szeretnénk egy kisebb apartmant, szálláshelyet kialakítani.” – mondta Tóth István református lelkipásztor. Több mint huszonöten vettek részt az udvar kitisztításában. A tágas portát sűrűn belepte a gaz, a fák és a bokrok, de az önkéntesek hamar rendezett udvarrá varázsolták.

A tervek szerint a Perényi Borbála Vendégház névre keresztelt szálláshelyet július 1-jén adják át, így jövő hónaptól már fogadhatja a vendégeket. Már a berendezést is beszerezték. A vendégház tíz fő befogadására lesz alkalmas. Ám már most is van lakója, ott szállásolták el ugyanis a református műemléktemplom freskóin munkálkodó két restaurátort.
„A második lépcsőben a temetőt szeretnénk kitisztítani” – folytatta Tóth István. A rendbetétel mellett azonban a kerítés egy részét is arrébb kell majd helyezni, mert betelt a temetőnek az a része, ahová jelenleg temetkeznek.

Minden résztvevő Szeretethíd felirattal ellátott egyenpólót kapott a szerepvállalásáért. A munka végén babgulyással is megvendégelték a segítőket a szervezők.

Forrás: Abaúj Leader Egyesület, www.abaujvár.hu

Cikk megosztása