Nyílt napot tart a Vidékfejlesztési Minisztérium az Erdők Nemzetközi Éve alkalmából pénteken Budapesten, a Vajdahunyad várban. Az esemény elsődleges célja az erdő-ember kapcsolatának erősítése, bemutatva az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program sikeres erdészeti támogatásait, az erdészeti igazgatás munkáját és a fenntartható erdőgazdálkodási tevékenység hazai jellemzőit.

A társadalom és az erdő kapcsolata jelentősen megváltozott az elmúlt évtizedekben. Egyik oka, hogy ma már nem a fa az elsőszámú tüzelőanyag, hanem a gáz, valamint az emberek nagy része teljesen felhagyott az erdei termékek gyűjtésével. Sokat számít az is, hogy 30-40 éve, még a széleskörű gépesítés előtt sokkal több ember dolgozott az erdészeteknél, mint ma, így közvetlenül, vagy közvetve ez is az erdővel, az erdészekkel való kapcsolatot erősítette. Mára jelentősen lecsökkent az erdőgazdálkodásban dolgozók száma. Ráadásul napjainkban a lakosság nagy része városokban él, így térben is messzebb kerültek az erdőtől. Ezzel együtt azonban előtérbe került az erdő védelmi-közjóléti szerepének érvényesülése.

A Múzeumok Éjszakája országos rendezvény alkalmából tartott program kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas lesz. A Vajdahunyad vár udvara és Gótikus épületrésze, az Erdő Szentélye délután négy órától másnap hajnal két óráig várja az érdeklődő közönséget. A vendégek kézműves foglalkozásokon, gyógynövény bemutatókon, az erdők titkairól és az erdőgazdálkodásról szóló színes, ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt. Az Erdő Szentélyében egy interaktív erdei élménypálya is nyitva áll kicsik és nagyok előtt.

Tizenöt perces ismeretterjesztő előadásokkal is készülnek a szervezők. Ezekből megtudhatja a hallgatóság többek között azt, hogyan tudnak beleszólni a lakóhelyük környékén lévő erdők sorsába. Arra is választ kapnak, hogy miért fontosak az erdők a klímaváltozás hatásainak kiküszöbölésében. Megismerkedhetnek az erdők ismeretlen lakóival, az erdei rovarok csodálatos világával, az erdei vadakkal, az erdő és a vadállomány kapcsolatával. Bemutatnak új erdei kirándulóhelyeket a Közép-magyarországi régióban, valamint hallhatunk az erdei kerékpározás, lovaglás lehetőségeiről is.

Az erdei gombagyűjtés is terítékre kerül, kiemelve a szarvasgomba értékét. A gombákról szóló ismeretterjesztő kiadványok széles köre is bemutatásra kerül, és az előadások az erdők természetvédelmi vonatkozásaira is kitérnek a Múzeumok Éjszakáján.

Egy rendezvény elengedhetetlen eleme a kirakodóvásár, amelyen különös hangsúlyt kapnak a fából és erdei termékekből készült tárgyak, élelmiszerek. A vár udvarán helyet foglaló faházakban, valamint a belső termekben bemutatkoznak az erdei iskolák, az állami és a magán erdőgazdálkodók, a régi erdei mesterségek – fafaragás, vesszőfonás, méhészkedés, gomba, gyógynövény és erdei gyümölcsök gyűjtése – mai képviselői. A szabadtéri bemutatókon az állatok mindig nagy népszerűségnek örvendenek, s így lesz ez most is, amikor élőben láthatják a látogatók a kutyás szarvasgomba keresést, valamint a városokba is egyre többször beköltöző erdei állatokat, így a rókát, borzot, nyestet, görényt is.

A rendezvényt házigazdaként Fehér György, a múzeum főigazgatója nyitja meg. Ezt követően a minisztérium részéről Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár mond üdvözlő beszédet az úgynevezett Hunyadi udvarban felállított színpadon. Végül Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere mondja el gondolatait a rendezvény idejére birtokba vevő jazzről. Az államtitkár az EU elnökség erdészeti eseményeinek zárásaként egy rövid tájékoztatást is ad az elért eredményekről, az erdőgazdálkodás vidékfejlesztésben betöltött szerepéről, valamint a Mezőgazdasági Múzeum újonnan berendezett lovas témájú kiállításának érdekességeiről, s a lovak jelentőségéről az ember életében.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása