Győrtől csupán tíz kilométerre található, mégis nyugodtságáról, természeti környezetéről neves Börcs. A parkosításra nagy gondot fordítanak a faluban – a település rendezett, sok zöldterülete van –, amely a Rábca árterében fekszik és holtágakkal szabdalt, szinte érintetlen táj veszi körül.

„Minden képviselő-testületnek meg kell fogalmaznia, milyen falut szeretne irányítani, milyenné szeretné települését változtatni. Mi olyat szeretnénk, ahol a helybeliek jól érzik magukat és büszkék rá, hogy itt lakhatnak, ahol az idetelepülők jó szívvel hozzák meg ezt a döntésüket, és az idelátogatók barátságos fogadtatásban részesülnek. E célhoz sok út vezethet, mi egy speciálisat választottunk: közös úton járunk a közeli településekkel. Nem az a fontos, hogy önállóan oldjuk meg feladatainkat, egyedül valósítsuk meg terveinket, hanem hogy jól” – szögezte le Rácz Róbert polgármester. Példaként említette a közös körjegyzőséget Abdával és Ikrénnyel, valamint, hogy óvodájuk és iskolájuk is az abdaiak tagintézménye. Így az óvodai nevelők nyári szabadságát könnyen ki tudták adni, és az egészségügyi ellátásban is együttműködnek más községekkel. Börcs már akkor belekezdett az együttműködésbe, amikor ezt még a központi költségvetés nem, vagy kevésbé támogatta.

A polgármester szakmai meggyőződése, hogy hatékonyabb megoldásokat hoz a kistelepülések együttműködése, ha az összefogás előnyeinek kiaknázására koncentrálnak. A focistáknak sem jelent gondot, hogy nem saját, hanem több faluval közös csapatuk van, a fontos az, hogy így szakember foglalkozik a serdülőkkel is.

Forrás: Pannónia Kincse LEADER Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása