Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködés 2007-2013 Program 2,3 millió eurós támogatást nyújt Kapuvárnak a Berg Gusztáv híd megépítéséhez. A projekt célkitűzése a burgenlandi Fertőzug és a Hanság-Rábaköz turisztikai fejlesztése a két társtérség összekötésével. A Hanság-főcsatornán, Vallánál felépülő kerékpáros- és gyalogoshíddal Kapuvár és a Rábaköz az észak-déli kerékpáros közlekedés szerves részévé válik. A térség kerékpárút-hálózata is bővül, a „Fertő–hansági környezetbarát mobilitás" elnevezésű projekt költségvetése 7,3 millió euró, amelyből a támogatások összege több mint hatmillió euró.

A magyar oldalon négy kerékpáros-pihenőt is építenek, valamint létrehoztak egy kétnyelvű honlapot is. A részletekről Németh Csóka Gábor, Kapuvár alpolgármester elmondta: Kapuvár két és félmillió eurós támogatást kap, amelyből a Hanság-főcsatornáig, azaz a hátárig kiépítik és kitáblázzák a kerékpárutat és bevonják a programba a Hany Istók Kerékpáros Centrumot is. „A centrum építését követően öt évig nem változtatható meg az épület funkciója. E határidő idén szeptemberben jár le, ám az épület a város tulajdonában marad és eredeti funkcióin sem változtatunk” – mondta az alpolgármester.

Szabó Márton kapuvári projektfelelős elmondta, ősszel megkezdik a Berg Gusztáv híd építését, amelynek közbeszerzési eljárása jelenleg még tart. Ez a híd köti majd össze a Fertő-tó körüli osztrák kerékpárút-hálózatot a most kiépítendő kapuvári hálózattal. A projekt költségvetése biztosítja, hogy a kerékpáros idegenforgalmi kínálat megjelenjen a budapesti és a bécsi turisztikai kiállításon is. Roman Michalek osztrák projektfelelős hozzátette: az ausztriai oldalon a kerékpáros-bővítések mellett vasúti fejlesztéseket is terveznek, többek között Vallán, és építenek kerékpáros-pihenőket, szervizeket is. „Az utak építése megkezdődött, a szervizek tervezése zajlik. Terveink szerint 2012 végére az első útszakaszokat átadjuk” – mondta az osztrák illetékes.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása