A Körösök Völgye Határtalan Vándortúra és Zenei Fesztivál május 31-én kezdődött a romániai Belényesen, ahol többezres tömeg köszöntötte a túra résztvevőit.

A koncertekkel egybekötött nyitónapon Adrián Domocos, a település polgármestere a desztináció fontosságáról, a Körösök völgye által nyújtott turisztikai lehetőségeinek közös kihasználásáról beszélt. Június elsején egy több mint harminc fős csapat indult útnak kenuval a településről, hogy százötven kilométeres evezéssel Békéscsabára érkezzen. Zerenden újabb kenusok és kerékpárosok is csatlakoztak a vándortúrához, így vízen és szárazföldön közel százan lépték át a túra keretében a magyar-román határt. A csapat június ötödikén érkezett célállomásához, a békéscsabai Széchenyi-ligethez.
Az esemény elsősorban a felszíni természeti kincsek megismeréséről szólt, de a felszín alatti vizek is fontos szerepet játszanak a határ két oldalán található területek együttműködésében. Erről Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke beszélt. Az együttműködések kapcsán szólt a Bihar megyével, Nagyváraddal kialakult jó viszonyról, de az Arad megyével egyre szorosabbra fűzött kapcsolatokról is. Békés és Arad megye között múzeumi, színházi, természeti, gazdasági és vízügyi területen is folyik közös munka, s hamarosan elkezdődik az a beruházás, amely európai léptékkel mérve is történelminek nevezhető. A békésiek ugyanis néhány éven belül a határ másik oldaláról, Arad megyéből kapják az egészséges ivóvizet.

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat, Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft.

Cikk megosztása