A ˝Magyar Versailles˝ rózsakertjének, angolkertjének és az északi park egy részének felújítása kapcsolódik az Eszterháza nagyprojekt összesen 3,6 milliárd forintos beruházásához. Tervezésre 12 forintot, kivitelezésére kétszázmillió forintot költenek. A szükséges forrást pályázat útján nyerte el a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a Környezet és Energia Operatív Programból.

A kertrekonstrukcióval, valamint a bábszínház és a narancsház felújításával – a projekt második ütemének része –, azt az élményt akarják fokozni, amellyel a vendégek a főépületből a déli parkba kilépve szembesülnek. A tájrégészeti feltárások és a parkrekonstrukció kiviteli terveit az ősz folyamán készítik el, a munkálatokat pedig jövő év tavaszán kezdik.

A felújításban érintett kerteket a kastély második fénykorában, a XX. század első évtizedében létesítették Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő megbízásából. Húszezer rózsatő pompázhat majd a rózsakertben a helyreállítás után. A magyar rózsafajták teljes gyűjteménye helyet kap, köztük az a több mint hétszáz rózsafajta, amely Márk Gergely nemzetközileg elismert rózsanemesítő nevéhez fűződik. A rózsakert így génbankként is szolgál majd. A rendkívüli látvány- és illatélményt ígérő rózsakertben megújul a 220 méter hosszú, futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal.

A projekt fontos része az angolkert helyreállítása is, amelyben különleges növények is találhatók: mamutfenyők, páfrányfenyők, paratölgyek, és vérbükkök is. A rehabilitáció során több kilométer sétány újul meg, a kipusztult fákat és cserjéket pótolják. A katedrálisra emlékeztető, összeboltozódó ágú krími hársfasort a fertőszéplaki templom sziluettje zárja.

Rendbe teszik az északi park patakparti területét is: kibontják az évszázados platánokat és a mocsári ciprusokat az elmúlt évtizedekben dzsungelszerűen elvadult növényi állományból, és több ezer elpusztult cserjét pótolnak.

Forrás: Alpokalja-Ikva mente LEADER Egyesület, fertodpart.hu

Cikk megosztása