Véget ért a Nagykátai Társ Program, amelyben 14 fiatal önkéntes munkával segített idős embereken. A kezdeményezéssel olyan idős, magányos emberek mindenapjait könnyítették meg, akik a kerti munkákat és a ház körüli, házon belüli takarítást koruknál vagy egészségi állapotuknál fogva már képtelenek voltak teljesíteni.

A Nagykátai Székhelyű Közös Fenntartású Családsegítő Szolgálat a Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskolával közösen nyújtott be pályázatot a Társadalmi Szolidaritás Program keretében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Wekerle Alapjához. A program általános célja, hogy a felnövekvő nemzedékek körében szemléletváltás következzék be a szűkebb és tágabb környezetükhöz, a rászorulókhoz, és a közjóhoz fűződő viszonyuk tekintetében.

Az időseket a nagykátai Katica Nyugdíjas Klub és az Idősek Gondozási Központ vezetőjével egyeztetve a Nagykátai Székhelyű Közös Fenntartású Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Családsegítő Szakmai Csoportjának családgondozói és Laczkó Mária pedagógus-mentor keresték fel, hogy tájékoztatást nyújtsanak a programról.

A fiatalok a rájuk bízott feladatokat becsületesen, lelkiismeretesen végezték el, az idősek megelégedésére. A minimum elvárás 21 óra önkéntes munka volt, de akadtak, akik ezt túlteljesítették. Az idősek elszigeteltsége legalább az önkéntes munka idejére enyhült, a fiatalok betekintést nyertek egy számukra idegen idős ember mindennapjaiba, nehézségeibe, örömeibe. Megtapasztalták, milyen érzés önként, pusztán a másik ember örömére megtenni valamit, fáradni a munkával azért, hogy a másik embernek könnyebb legyen az élete.

A projekt záró fórumán megjelent idősek meghatottan köszönték meg a diákok segítségét. Nagyon sok munkát már képtelenek egyedül elvégezni, és számos esetben rokonaikra sem számíthatnak. A diákok a program örömeiről és nehézségeiről elmondták, hogy könnyen megtalálták a hangot az idősekkel.

A pedagógus koordinátor úgy értékelte, hogy a kis csapatokon belül példaértékű volt az együttműködés. Megköszönte a diákok kitartását, hiszen senki sem morzsolódott le az indulás és a zárás között. A Katica Nyugdíjas Klub a jövőben is szívesen együttműködik a rászoruló idősek felkutatásában, az Idősek Otthona pedig a bentlakásos részlegen is szívesen lát fiatal önkénteseket. A fórum végén minden fiatal oklevelet kapott munkája elismeréseként.

Forrás: HAJT-A Csapat Akciócsoport, tapioregio.hu

Cikk megosztása