Mintegy 1,8 millió forintot nyert a Komárom-Esztergom megyei Bana település önkormányzata játszótér kialakítására. A hivatal a Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesülethez az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Falumegújítás és –fejlesztés jogcímben nyújtott be pályázatot. Az itt élő gyermekek számára korábban nem volt nyilvános, EU-konform, használható játszótér.

A hét emeltből álló játszóteret és pihenőparkot a község központjában, a települést átszelő közúttól mintegy ötven méterre található, addig hasznosítatlan, zöldfelületen hozták. A létesítmény egész nap nyitva áll, szabadon látogatható. Cél volt, hogy a település olyan családbarát közösségi térrel rendelkezzen, amely a hasonló létesítményekkel együtt alapot teremt az élhető, barátságos lakókörnyezet megteremtéséhez, a közösségi összetartó erő növeléséhez, az önkormányzat egyik fő célkitűzése ugyanis a kisgyermekes családok, fiatalok megtartása.

A játszóeszközöket felhasználási kor szerint helyezték el. Az északi oldalon találhatók a kisebb gyermekek (3-6 éves korig) számára ideális rugós eszközök és bölcsőüléssel felszerelt hinták. A déli oldalon az idősebbeknek a mászó és csúszda kombináció, az egyensúlyozó híd, a hinta és a mérleghinta. Az új játszóeszközök és ütéscsillapító felületek telepítése mellett a környezetet is rendbe tették, padokat, hulladékgyűjtőket, valamint növényeket is elhelyeztek a parkban. A játszóteret környezetbarát, természetes anyagokból alakították ki, így csökkentve a környezet terhelését.

Kicsik és nagyok sorban állnak a játékoknál, jókat beszélgetnek a padon ülve az anyukák is, hiszen a játékok és a terület is tiszta és biztonságos. Az önkormányzat a gyerekek és a szülők részéről számos pozitív visszaigazolást kapott már a beruházás megvalósítása óta. A fejlesztés eredménye reményeik szerint hosszú távon válik érzékelhetővé. Szociális hatásai kimagaslóak, hiszen a játékkal töltött gyerekkor, a játszva tanulás vezet a kiegyensúlyozott személyiség kialakulásához.

Forrás: Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása