Helyi termék fórumot tartott a Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. június elején. Első előadóként Csőke Gyula beszélt a helyi gazdaság fejlesztéséről.

Hangsúlyozta, hogy a térség felzárkóztatásához elengedhetetlen a helyi gazdaságok megújítása, hiszen az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem kívánnak beruházni a környéken az ország más területein működő gazdasági társaságok. Felhívta a figyelmet a helyi pénz bevezetésének lehetőségére is, amely a helyi termelőket, boltokat és nem a külföldi tulajdonban lévő élelmiszer láncokat erősítené.

„A legnagyobb probléma a mezőgazdasági üzemek megszűnése, a fejletlen infrastruktúra és a vállalkozói tőke hiánya. A legtöbb településen az önkormányzatok a fő foglalkoztatók” – mondta el Pál László, a helyi munkaügyi kirendeltség vezetője. „A regisztrált álláskeresők statisztikája alapján a felsőfokú munkanélküliek száma 2010-ben 51 fő volt, 2011-ben pedig 43 fő. A bácsalmási körzetben 24,4 százalékos idén az álláskeresők aránya. Ennek csökkentése érdekében ki kell használnunk a képzési-, bér- és munkahelyteremtő támogatásokat, értem ez alatt például a Nemzeti Közfoglalkoztatási Programokat” – húzta alá Pál László.

A témával kapcsolatban Száhl Imre elmondta, hogy TÁMOP program keretében 65 munkanélkülit képeznek ki hat hónap alatt, majd egy évig minimálbéren foglalkoztatják őket. „Négy modult érint az oktatás: park- és kertépítő, építőipari betanított munkás, intézmény karbantartó, és növénytermesztő. A képzést térségi gyakorlati oktatók tartják a helyi gimnáziumban, így a pénz a térségben marad. A projektnek 2012 októberében lesz vége” – tette hozzá Száhl Imre.

Bartáné Gál Ágnes, a Bácsalmási Önkormányzati Nonprofit Kft. vezetőjeként a Bácsalmási Földprogramról számolt be. „Értékteremtő munkát kell végeztetni a közfoglalkoztatottakkal. Fő feladatuk az önkormányzat konyhájának alapvető zöldségfélékkel való ellátása, amit fóliás termesztéssel végeznek közel ezer négyzetméteren. Ez tizenöt családnak ad munka és jövedelem lehetőséget” – fejtette ki az ügyvezető.
A fórum interaktív beszélgetéssel zárult.

Forrás: Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása