Véget ért az a kétéves nemzetközi projekt, amelyben a tiszafüredi Kossuth Lajos Általános Iskola német (Aachen), svéd (Stockholm), angol (Liskeard) és lengyel (Tyehy) partnerekkel vett részt. Az együttműködő felek május közepén, Tiszafüreden találkoztak utoljára.
Mivel a „Save Water, Save Life” elnevezésű projekt középpontjában a környezetvédelem, valamint éltető elemünk, a víz áll, a füredi intézmény is elsősorban e köré szervezte a programokat.

A vendégeket többek között elkalauzolták Miskolctapolcára, ahol megcsodálhatták az Európában egyedülálló barlangfürdőt. Vizes élményekben lehetett részük a külföldi csoportoknak a debreceni Aquaticumban is. A Nagyerdő szívében található mediterrán fürdő meglátogatása a hajdú-bihari megyeszékhely nevezetességeinek megtekintésével egészült ki. A partnerek kirándulást tettek Egerbe és Budapestre is. A fővárosban többek között a Duna-partot és a Parlamentet vették szemügyre, míg a hevesi településen a várban barangoltak.

Az utolsó projekttalálkozó házigazdája arra is törekedett, hogy Tiszafüredet és a Kossuth Lajos Általános Iskolát is minél jobban bemutassa a „társaknak”. Így jártak a Kiss Pál Múzeumban, a református templomban, s a Tisza-parton is. Utóbbi helyszínhez két fontos programelem kapcsolódott: vízimentési és elsősegély nyújtási gyakorlatot tartottak, valamint a sárkányhajózást is kipróbálhatták a vendégek. Az iskolában is egymást követték az események: volt képes bemutatkozás, amely a résztvevő nemzetek kultúrájába, az egyes partnerintézmények mindennapjaiba engedett betekintést. De volt néptáncműsor, közös vacsora, GPS-es játék, és diszkó is.

Az értékelés és a búcsúzás sem maradt el, hiszen ezzel a látogatással lezárult a kétéves nemzetközi projekt. A felek egyetértettek abban, hogy sikeres programnak értek a végére, amely mindenki számára sok szép élményt és tapasztalatot hozott. Egyúttal bíznak benne, hogy a kialakult kapcsolat nem szakad meg, s az iskolai együttműködést valamilyen formában folytatni tudják a jövőben.

Forrás: Tisza-Tó Térsége Leader Egyesület, Tiszafüred városi közéleti lap

Cikk megosztása