Az idei évben már negyedik alkalommal rendezték meg június 10. és 12. között a Biotár Országos Öko Expo és Bio Fesztivált gárdonyi Sport Beachen. A civil szervezetek, felelősen gondolkodó cégek és a környezettudatos szemlélet elkötelezett híveinek összefogása révén létrejött fesztivál idei érdekessége – a szakmai programok mellett – a kiemelt vendégként meghívott négy LEADER akciócsoport bemutatkozása volt. A Közép-dunántúli Régióhoz tartozó Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület, a Mezőföld Helyi Közösség, a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület és a Völgyvidék Helyi Akciócsoport mellett bemutatkoztak az akciócsoportok területéhez tartozó helyi termelők, helyi kézművesek, és a helyi szolgáltatók. Egymás kínálatát kiegészítve nagy érdeklődés kísérte a Bucka méhészet különleges termékeit, a különlegesen szép kerámiaalkotásokat, a közösségi kézműves alkotásokat, a Velencei-tavi borokat és a természetes alapú szörpöket. A négy LEADER egyesület további terveiben is szerepel az egységes bemutatkozás, ezzel is népszerűsítve az augusztusban induló LEADER pályázatokat.

A helyi és biotermékek mellett, a gyerekeknek bemutatták, hogyan tudnak köztéri játékokat építeni PET palackból, de volt biopiac, öko teregetés, zöld járművek kiállítása is. A szakmai előadásokon szó volt a klímaváltozásról, vályogházakról és a sugárzások hatásáról. A fesztivál ideje alatt a Szupervályog munkacsoport egy többszintes, árnyékolóval ellátott homokozó-rendszert épített a strand területén, amelynek különlegessége, hogy Magyarországon egyedülálló technológiával, környezetbarát szupervályogból készül. Az építés során az érdeklődők bepillantást nyerhettek a módszer technológiájába. Érdemes megismerkedni ezzel a gyakorlattal, hiszen nem csak homokozót lehet készíteni belőle, hanem akár többszintes lakóépületek megépítésére is alkalmas. Előnye, hogy olcsó, a természetbe visszaforgatható nyersanyagokból készül, valamint az ilyen anyagból épült házak remekül tartják a hőt.

Számos interaktív lehetőség is várta a közönséget, többek között a – Zöld bálna önkéntes szigeten található – Pillekő Program, amelybe minden kreatív adottsággal rendelkező látogató bekapcsolódhatott. A program lényege, hogy egy különleges eljárással újrahasznosított PET palackból és ásványi kőzetből szabadtéri elemeket hoztak létre. A többnyire különböző állatokat ábrázoló figurák játékok, ülő alkalmatosságok és díszek is egyben. A program másik különlegessége, hogy az elkészült játékokat az Öko Expo és Bio Fesztivál szervezői gyermekintézmények számára ajánlják fel.

A fesztivál technikai infrastruktúrája is kuriózumnak számít, hiszen a konferencia-színpad áramszükségletét kizárólag napenergiával, napelemek segítségével állították elő.

Forrás: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása