Idén ötödik alkalommal rendezik meg hazánkban a Nemzeti Parkok Hetét. Június közepén a Hortobágyon is szakvezetéssel egybekötött sétákkal és különleges programokkal várják majd az érdeklődőket. Érdekes újdonság a pusztán a szafari park, ahol az egykor Hortobágyot benépesítő, mára innen már eltűnt fajokat figyelhetik meg a látogatók. Szürkemarha és csikó legelészik a gémeskút mellett, kicsit arrébb kócsag pihenteti szárnyait a fűben. Ezekért az ellesett pillanatokért látogat évente kétszázezer turista a Hortobágyra.

Valaha ezt a tájat olyan élőlények népesítették be, amelyeket ma már el sem tudunk képzelni. Ezeket a sosem látott állatokat mostantól egy különleges parkban figyelheti meg a látogató. „Itt a Hortobágyon szeretnénk bemutatni azokat a fajokat, amelyek valaha részei voltak ennek a természetnek, de az ember kiszorította őket ebből a világból. Ilyen a farkas vagy a toportyán, a nádi farkas, ami Toldival viaskodott annak idején. Több olyan állat van, amely eltűnt, a táj átalakításának az áldozata lett. Jó ezekről tudni, és ha megint erre vetődnek, akkor az egykori faunánk tagjaként, mondhatni régi barátként köszönthetjük őket” – mesélte Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója.

A hatalmas dögevő madarak nem is olyan régen, egy-két évszázada még valóban találtak itt élőhelyet maguknak. A farkasok is falkában járták a vidéket a Tisza szabályozása és a vasút megépítése előtt. Látni a parkban olyan állatokat is, amelyeket jól ismerünk, de csak ritkán kerülnek az ember szeme elé. Ilyen például a hatalmas réti sas, a pelikán vagy a rejtőzködő vadmacska.

Igazi ritkaságként, évezredekkel ezelőtt kihalt állatfajt is bemutatnak. Az őstulok nem érte meg korunkat, egy német tudós azonban több mai faj visszakeresztezésével eredeti formájában teremtette újjá a hatalmas állatot. „Az őstulokról annyit kell tudni, hogy nem annyira ősi, de formára tökéletesen idézi azt az őstulkot, amit az ősember rajzolt föl vadászat előtt, hogy szerencsével járjon. Ezek az állatok tökéletesen utánozzák azokat” – magyarázta Aradi Csaba. Hozzátette: a közönség nagyon szereti ezeket a helyeket, ahol közelről megszemlélheti mindazt, ami valaha itt volt, meg azt is, ami még itt van. Általában csak messziről, esetleg távcsövekkel figyelheti meg, itt viszont szinte érintkezik vele, közelről láthatja a nagy kócsagot, a batlát, a szürke gémet, a rétisast. Ez a közelség új élményt kínál a látogató számára.

A Nemzeti Parkok Hetén a szafari parkot is érdemes meglátogatni június közepén, de sok más különlegességgel is készülnek. „Először valósulna meg Szent Iván éj kapcsán, a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz illeszkedve Hortobágyon is egy esti program, egy kalandos Múzeumok Éjszakája. Itt mindenféle meglepetéssel, farkasüvöltéssel, Piroskával és esti tárlatvezetéssel, szakvezetéssel várnánk a vendégeket” – mondta el Danyi Zoltán, a Hortobágyi Nemzeti Park idegenforgalmi és oktatási osztályvezetője. A pusztai Múzeumok Éjszakáját június 18-án rendezik, a Nemzeti Parkok Hetéhez kapcsolódva pedig már június 11-től várják a látogatókat.

Forrás: Hortobágyi LEADER Nonprofit Kft., dehir.hu

Cikk megosztása