Mintegy 439 millió forintból épült meg Borsodszirák csapadék- és belvízelvezető rendszere. A beruházás a község teljes területén, a jelenlegi árokrendszer vonalán valósult meg, 325 darab kapubejáróval – számolt be a részletekről Tóth Attila polgármester. A megvalósulás mérföldkőnek számít a település fejlődése, és a lakosság biztonsága szempontjából.

Borsodszirák az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül, de a nemrég megépült közmű, az egységes vízelvezető hálózat még hiányzott. A csapadékvíz elvezetésének feladatát lefolyástalan útárkok látták el, s ez az utóbbi években többször is károkat okozott. Az önkormányzat olyan megoldást szeretett volna, amely hosszú távú és biztonságos: a felszíni vizek elvezetését burkolt csatornarendszer kiépítésével kívánta megoldani. A fejlesztésre 2008-ban kapott lehetőséget a település az Észak-magyarországi Operatív Program „Belterületi és térségi vízrendezés, vízrendszerek fejlesztése” című, kétfordulós pályázati konstrukció részeként. A költségek finanszírozásához 395 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást kapott a település. A szükséges saját erőt az önkormányzat részben költségvetése terhére, részben hitelfelvételből biztosította.

A projekt megvalósulásával javult az itt élők versenyképessége. Mérséklődnek a régión belüli társadalmi-gazdasági különbségek, de a környezet biztonságának ügye is fő szempont volt. A belvízelvezető rendszer fejlesztése elősegíti a további fejlődést és meglévő értékek védelmét.

Forrás: Borsod-Torna-Gömör Egyesület, www.boon.hu

Cikk megosztása