Csaknem négyezer látogató számára nyújtott különleges gasztro-kulturális és közösségi élményt a dorogi Kosbor Fesztivál. Díjnyertes magyar borokkal, izgalmas zenei fellépőkkel, gasztronómiai és családi programokkal, illetve a Dorog környéki települések hagyományaival színesítették az idei rendezvénysorozatot.

Tizenegy magyar illetve egy felvidéki borászat vitte el díjnyertes borait a fesztiválra, amelyet a felújított művelődési ház előtti téren és a környező ligetben tartottak meg. A villányi, szekszárdi, mátrai, somlói etyeki, neszmélyi, egri, soproni és tokaji nedűk között mindenki megtalálhatta kedvencét.

A borozgatás közepette nyüzsgő élettel telt meg a tér és a liget. A remek zenei előadásoknak köszönhetően számtalanszor alakult ki a vendégekben az „együtt bizsergés” érzése. Koncertet adott mások mellett a nép- és világzenei fronton feltörekvő Szűkített Kvartett, a hazai jazz élet üde színfoltját jelentő Kozma Orsi Quartet, és a kirobbanó energiával éneklő Tóth Gabi.

A borok mellett a gasztronómiai különlegességeknek is jutott hely. Számos különleges burgonyás étel, tradicionális börzsönyi lekvár, mézkülönlegességek, magyar és holland sajtok, illetve hagyományos kézműves füstölt húsáru alkották a kínálatot. A családosok számára számos kiegészítő program nyújtott egész napos élményt: a kisebbek lovagolhattak, népi játszótéren játszhattak, volt kutyabemutató, valamint Civil falu és Egészségsarok is.

„Tavaly első ízben rendeztük meg a Kosbort, mely a bor-gasztro és zenei vonal mellett egyben a Dorog környéki kistelepülések színes és gazdag hagyományait is hívatott bemutatni.” - mondta Hanyecz Imre, a rendezvény egyik főszervezője és a Háttér a Dorogiakért Egyesület kommunikációs koordinátora. Hozzátette: „Ettől a kombinációtól, illetve a szívvel-lélekkel telített szervezői munkától lett egyedi ez a fesztivál. Rengeteg laikus borfogyasztó jelent meg, akik a rendezvényen megismerhették a kóstolás fortélyait és a minőségi hazai borok nagyon széles palettájáról választhattak. Az álmunk első része teljesült: Komárom-Esztergom megye és a Dunakanyar régió egyik legjelentősebb, egyedi kínálatú fesztiváljává váltunk.”

Forrás: Háttér a Dorogiakért Egyesület

Cikk megosztása