Több mint 537 millió forint uniós támogatást nyert a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger önkormányzata egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére. A Csengeri Kistérségi Járóbeteg-Szakellátó Központ megvalósításának összköltségét mintegy 575 millió forintra becsülik. További kétszázmillió forintot fordítanak orvosi eszközbeszerzésre és az informatikai hálózat kiépítésére. A beruházás célja nemcsak az, hogy a kistérség lakosai számára hozzáférhetővé váljanak a megfelelő infrastrukturális ellátottsággal rendelkező egészségügyi intézmények közszolgáltatásai, hanem új munkahelyek teremtése is. Ez utóbbi Forján Zsolt, a helyi polgármester egyik legfőbb törekvése is.

A Csengeri Önkormányzat jelenlegi egészségügyi központja 1991 óta gondoskodik a térség egészségügyi alap- és járó beteg szakellátásáról, valamint egyes szociálpolitikai feladatokról – családsegítés, idősek otthona működtetése. A mintegy 16 ezer lakost ellátó, új térségi egészségügyi központ a jelenlegi intézmény bázisán kibővült, folyamatos kistérségi szolgáltatásokat biztosít majd 18 szakterületen.
A fejlesztés célja, hogy a bővülő szakellátások révén a térség lakóinak csak indokolt esetben kelljen igénybe venniük a fehérgyarmati, vagy a mátészalkai kórház szolgáltatásait. Az építkezés májusban elkezdődött, és várhatóan jövő februárban véget is ér. Az új épület Makovecz Imre építészeti stílusában épül.

A fejlesztés eredményeként az 5.200 fő lakosságú szatmári városban a jelenlegi nyolc egészségügyi szakrendelés tizennyolcra, a szakrendelői óraszám kétszázra, a nem szakorvosi óraszám 130 órára emelkedik.

A szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újdombrádon nemrég valósult meg egy másik egészségügyi fejlesztés: mintegy hat és félmillió forintból akadálymentesítették a település orvosi rendelőjét. A beruházáshoz az önkormányzat 5,8 millió forint uniós támogatást kapott.
Az előírásoknak megfelelő parkolót, a bejárathoz vezető járdát, rámpát, lépcsőt és mellékhelyiséget alakítottak ki, valamint átalakították a főbejárati és a beltéri ajtókat. Infokommunikációs elemeket – táblákat, piktogramokat, jelzéseket, szabványos padló- és falburkolatot, vezetősávokat – is elhelyeztek az épületben.

A fejlesztés a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének és integrációjának növeléséhez járul hozzá.

Forrás: Szatmár Leader Egyesület, Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása