A Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi egyesületének jóvoltából huszonnégyen szakmát tanulhat a Tokaji Kistérségben. A szervezet pályázaton nyert támogatást a fogyatékkal és a hátrányos körülmények között élők visszavezetésére a munka világába. A „diákok” a napokban kezdik meg a képzést, amelyen a fűzfavessző megmunkálásának fortélyait sajátíthatják el. Szakmájukkal olyan terméket állítanak elő, amely versenyképes a piacon, s formájában igyekszik a helyi sajátosságokra építeni.

A projekt indulását egy szeretetebéden jelentette be Kiss Imre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Regionális Vezetője, tokaji gyermekorvos. Hangsúlyozta: érdem, hogy ennyi ember most munkához jut, mert a mintegy kétszáz jelentkezőből a Segítő Szervezet, a Napra Forgó Közhasznú Kft. 24-t választhatott ki – a pályázati előírások szigora –, a készségek és a képességek eredménye alapján.

A munkavállalók a képzésért és a majdani munkáért is majd mintegy kilencvenezer forintos bért kaphatnak havonta. Májer János, Tokaj polgármestere az ebéden kifejtette: számára az jelenti a legtöbbet, hogy azok az emberek kívánnak életmódot változtatni, akikről már lemondott a társadalom, s ezek az emberek képesek lesznek akár a családjaik eltartására is. Többségüket már csak egy egyházi szervezet tudta megszólítani. Mint, „minta” kistérségnek kötelessége volt arra is ösztönözni a szakértői csoportot, hogy a kistérség valamennyi településéből legyen foglalkoztatott. Reméli, hogy a közös ebédre meghívott „tanulók” hamarosan foglalkoztatottak lesznek, s a fűzfavessző megmunkálásával komoly és keresett terméket állítanak majd elő. Így megvan a lehetőség arra, hogy a jövőben saját, működő céget alapítsanak, és akkor létszámában is kibővülhet a szervezet.

Kóródi Edit a Napra Forgó Közhasznú Kft. vezetője beszámolt arról, hogy nagy kihívás- és szakmai felelősség volt a 24 ember kiválasztása. A pályázati feltételek rendkívül szigorúak voltak, s őszinte sajnálatukra a magasabban kvalifikált embereket el kellett küldeniük. De a szakembereik erősen munkára motivált embereket választottak ki.

A pályázat megvalósítását támogatta a tokaji önkormányzat is: a képzésre felvételt nyertek használhatják a városi óvoda helységeit egészen addig, amíg a Máltai Oktatóbázis fel nem épül. Cserébe a „diákoknak” kell gondozni az intézmény előtti parkot. Természetesen az épületre vigyázniuk kell. Az önkormányzat biztosított területet a Máltai Oktató Központ felépítésére is, amelyet várhatóan 2012 februárjában adnak át.

Forrás: D. Z. Nektár LEADER Nonprofit Kft., www.tokaj.hu

Cikk megosztása