Minden félévben felkeresik a soros elnökséget adó tagállamot az EU vidékfejlesztési igazgatói, hogy tapasztalatot cserélhessenek, és megismerjék a vendéglátó ország vidékének sajátosságait.

A tegnap reggel kezdődő programot Búsi Lajos helyettes államtitkár nyitotta meg, aki elmondta: a mostani ülés fő célja a tagállamok közötti együttműködés erősítése, a közös érdekek összeegyeztetése. Az információk és a szakmai tapasztalatok kölcsönös megosztása, a tagállamok és a szomszédos országok közös fellépése is rendkívüli jelentőséggel bír. Európának meg kell mutatnia, hogy több, mint 27 különböző sajátosságokkal bíró nemzet összessége. Az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso szavait idézve úgy fogalmazott: „Vagy együtt úszunk, vagy külön-külön süllyedünk el”.

Búsi Lajos beszélt Magyarország tíz évre szóló Nemzeti Vidékstratégiájáról is, amelynek célja, hogy 2020-ra a vidék életében érezhető javulás következzen be, a foglalkoztatottak létszáma növekedjen. A stratégia megvalósulásában fontos szerep jut a LEADER Programnak, amely gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldását teszi lehetővé. Az államtitkár a stratégia főbb vonalainak ismertetése után néhány szóban összefoglalta a magyar elnökség eredményeit, sikereit, hangsúlyozva a KAP-reform kétéves vitájának lezárását. „Erős Európának erős KAP kell” – jegyezte meg jelezve, hogy a magyar elnökség meg tudott felelni választott mottójának. és ezt az álláspontot képviseli a Közös Agrárpolitika jövőjét illetően is. A tanulságokat levonva folytatni kell az utat, hiszen „a KAP eddigi eredményei kézzelfoghatóak” – fogalmazott Búsi Lajos.

Habis László, Eger polgármestere egy hangulatvideó után szavakkal is bemutatta a várost, annak történelmi hagyományait és legújabb fejlesztéseit.

Vásáry Viktória, a Szent István Egyetem (SZIE) adjunktusa „Vidékfejlesztés előtt álló kihívások” címmel tartott előadást, amiben elmondta: a jelenlegi reformfolyamatot ki kell használnunk arra, hogy a jelen kihívásainak megfelelő irányban változtassunk a szabályozásokon.

Rövid szünet után három csoportra bontva workshopon vehettek részt a vendégek a következő témákban: Közös Stratégiai Keret, komplex programok; Az ökológiai gazdálkodás, mint lehetőség az európai gazdálkodás számára; illetve a KAP zöldítése. Ez utóbbit Podmaniczky László, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségi tagja, a SZIE docense, és Nemes Gusztáv, az MTA KTI munkatársa, facilitátor vezényelte le. A foglalkozáson az igazgatók három csoportban „gazdák”, „tagállamok” és „Európa” intézményi szintek szerepébe helyezték bele magukat, és a különböző nézőpontokból ütköztették véleményüket a KAP fenntarthatóbb irányokba terelésével kapcsolatban.

A workshopok eredményeinek összefoglalása után a delegáció Hangony község felé vette az irányt. Ott az Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület kulturális programokkal és helyi termékek kóstolójával látta vendégül a szakembereket, a Civil Ház udvarán és termeiben, az „Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér” címet elnyert épület átadási ünnepségének keretében.

A megújult intézmény szalagját V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár vágta át. Beszédében kiemelte: „Magyarország igyekezett az Európai Unió soros elnökeként minél több lehetőséget teremteni a találkozásra, eszmecserére, önmagunk megmutatására és mások megismerésére. Ugyanezt a lehetőséget nyújtja minden közösségi esemény és minden közös tér is. Az összetartó, erős közösségekre építhet a magyar vidék, arra egész Magyarország, hazánkra pedig a többi színes tagállammal együtt egész Európa.”

Az átadás után az államtitkár és a 17 tagállamot képviselő vendégek kézlenyomattal örökítették meg látogatásukat az épület „Európa-falán”.

Forrás: umvp.eu, kormany.hu

Cikk megosztása