Mintegy ötszázmillió forintból korszerűsítették a Hortobágyi Nagycsárdát, amelyet az agrárcsúcs idején az uniós agrárminiszterek előtt adtak át. A történelmi emléket két másik fogadóval együtt újították fel. A beruházásra uniós támogatást is kaptak az üzemeltetők.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a Nagycsárda az Alföld egyik jelképe. A tárcavezető kiemelte: azért volt fontos a korszerűsítése, mert meg kellett őrizni többszáz éves funkcióját. „A több mint háromszáz éves hortobágyi csárda már a középkorban is jelentős idegenforgalmi központ volt, megfordultak itt királyok, szabadsághősök, pásztoremberek, parasztemberek, sőt betyárok is” – mesélte a delegációnak Fazekas Sándor. A felújított csárdát a küldöttséggel avatták fel, csak őket engedték a fogadóba, még a sajtót sem.

A régióban a 2011-2013-as akcióterv szerint 26 milliárd forint fordítható turisztikai attrakcióra. A hatékonyabb felhasználás érdekében külön kiírás lesz önkormányzatoknak és gazdasági társaságoknak. Mező Ferenc, a Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatóhelyettese elmondta: a következő három évben 26,7 milliárd forintot használhatnak fel turisztikai fejlesztésekre a régióban, most a hatékonyság érdekében változtatnak a kiíráson. „Nagyon fontos, hogy külön lesznek a kiírások az önkormányzatoknak és gazdasági társaságoknak, mert nem akarjuk, hogy versenyezzenek egymással” – magyarázta az igazgatóhelyettes. Hozzátette: még a nyáron megjelennek a turisztikai desztináció menedzsmentek és a szolgáltatásfejlesztések kiírásai, ősszel pedig egészségturizmusra lehet pályázni.

Forrás: Hortobágyi Leader Nonprofit Kft., dehir.hu

Cikk megosztása