Május végén 25 fős, üzletemberekből álló csoport érkezett Spanyolország Aragónia tartományából a spanyol Gúdar-Javalambre Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesülethez. Az ötnapos magyarországi és szlovákiai látogatás célja az volt, hogy a spanyolok megismerkedjenek a helyi akciócsoport tevékenységével, meglátogassák a térségben turisztikával, élelmiszer-feldolgozással és kézművességgel foglalkozó kisvállalkozásokat, szervezeteket.

A Gúdar-Javalambre régió területe több mint 2300 négyzetkilométer, területén 24 önkormányzat működik, lakosainak száma mintegy nyolc és félezer, míg a magyar egyesület működési területe hétszáz négyzetkilométer, 13 önkormányzattal és 52 ezer fős lakossággal.

Az Aguja Egyesület 2002-ben jött létre, alapvető küldetése a régió társadalmi-gazdasági fejlődésének elősegítése. Az 51 fős tagság az összes társadalmi-gazdasági szektort képviseli. A Gúdar-Javalambre régió területének alapvető problémái az alacsony népsűrűség, az elöregedő lakosság és a gazdasági sokféleség hiánya. Gazdasági termelésszerkezetére jellemző az élelmiszertermelő ágazat dinamikus fejlődése, különösen a híres spanyol sonka és szalámifélék, valamint a szarvasgomba-termelő telepek terén. A turisztikai szektor húzóágazattá vált a gazdaságban. Az elmúlt években megduplázódott a turisztikai szálláshelyek száma, és az ehhez kapcsolódó turisztikai szolgáltatások mennyisége is jelentősen emelkedett. Fontosnak tartják az új technológiák, és az új megoldások bevezetését a hagyományos ágazatokban, a helyi értékek megőrzését, a biogazdálkodás segítését, és az energiaforrások fenntartható felhasználását.

A spanyol vállalkozókból álló csoport a bugyi Forster Kastély turisztikai szálláshely fejlesztését tekintette meg, ellátogattak a JÁ-KÓ Kft. zöldségfeldolgozó üzemébe. Megismerkedtek a Dabas és Térsége Kézműves Egyesület tagjainak munkáival, Kozma Ilona kosárfonó népi iparművészeti termékeivel, és a kosárfonás technikai tudnivalóival a Kisgyerek Alapítvány Tájház és Kézműves Műhelyben.

Forrás: Rácz Judit, Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet vezető

Cikk megosztása