Idén a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkeve nyerte el a Humanitárius település címet, amelyet május végén jelentett be a Magyar Vöröskereszt segélyszervezet. A múlt hónapban először találkozót is szerveztek a Humanitárius Településeknek Szajolban.

„A Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága a cím elnyerésére egy három fordulóból álló pályázatot írt ki 2007-ben. Azok a települések humanitáriusak, ahol támogatják a közösségi kezdeményezéseket, együttműködnek a Magyar Vöröskereszttel” – magyarázta Nagy Ágnes Ildikó, a segélyszervezet megyei igazgatója. A címet megalapítása óta tizennégy település nyerte el, Szajol község tavaly már harmadik alkalommal. Sőt, Szajol volt az első, amely az országban először nyerte meg a háromfordulós pályázatot, ezzel jogot szerzett arra, hogy a település határán található üdvözlő táblán elhelyezze a „Humanitárius település” jelzést.

„Feladatunknak éreztük, hogy összehívjuk azokat a polgármestereket, vöröskeresztes önkénteseket, akiknek a települése megkapta ezt a címet” – mondta Szöllősi József, Szajol első embere. Hozzátette: remélhetőleg mindannyiunk hasznára válik majd, ha megosztjuk egymással eddigi tapasztalatainkat.

Forrás: Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület, Nagykunságért Térségi Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.,
szoljon.hu

Cikk megosztása