Mintegy 450 millió forint uniós támogatásból szépítik meg a Bács-Kiskun megyei Jánoshalma központját. A több mint ötszázmillió forintos beruházás részeként új aszfaltburkolatot kap a piac eladóterülete, amely fölé 340 négyzetméternyi tetőt is felhúznak. Újjáépítik a főteret is: új burkolatot helyeznek le, zöld területeket és parkolóhelyeket alakítanak ki, valamint utcabútorokkal és térdíszítő elemekkel segítik a város tradicionális központi terét a városi „agóra” funkciójának betöltésében. A polgármesteri hivatal bejárata mellett ügyfélszolgálati iroda nyílik.

A Művelődési Központ és a helytörténeti gyűjtemény épületeinek fejlesztése a közösségi funkciót erősíti majd. Átalakítják a korábbi Honvéd Kaszinó épületét, miközben bővítményként elkészül egy nagy befogadóképességű rendezvényterem. A helytörténeti gyűjtemény számára az önkormányzat megvásárolt a városközpontban egy helyi építészeti értékeket reprezentáló ingatlanrészt. Az épület felújításra és kisebb átalakításra szorul, hogy új funkciójára alkalmas legyen.

A projekteket úgynevezett „soft” elemek is kísérik, ilyen például a „Virágos Jánoshalmáért” akció, amelyben a lakosság bevonásával ültetnek fákat az utcákon. A „Lépj egyet előre Jánoshalmán” parkgondozói tanfolyam szakképzettséget ad, így felkészültebben dolgozhatnak a város zöldfelületeinek gondozásán a sikeresen vizsgázók. A fejlesztés része a „Jánoshalma értékei” című, 2000 példányban készülő kiadvány is, amely a város értékeit mutatja be.

A „Civilek Jánoshalmáért” elnevezésű kezdeményezéssel a helyi értékek összegyűjtése és rendszerezése mellett helyet kaptak a fiatalságot mozgósító rajzpályázatok is.

Forrás: Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása