Árvízi előrejelző rendszer kiépítésébe kezdett Magyarország és Ausztria a napokban. A projekt a Stájerországi Tartományi Hivatal, mint vezető partner, a Burgenlandi Tartományi Hivatal, valamint a Nyugat-dunántúli és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság együttműködésével jön létre. A nemzetközi Európai Uniós beruházás célja egy közös előrejelző rendszer kiépítése a Rába teljes ausztriai és magyarországi vízgyűjtő területén. Az uniós támogatás segítségével épülő modell várhatóan még idén megkezdi működését.

Az együttműködő partnerek és kivitelezők jelenlétében workshop-ot tartottak Güssingben. A kétnapos workshop-ot nemzetközi sajtótájékoztató zárta, amelyen Güssing polgármestere mellett felszólalt a négy partner vezetője, képviselője is.

Az együttműködő partnerek és a kivitelezők konferenciáján fontos téma volt a két országban keletkező vízrajzi és meteorológiai alapadatok automatikus áramlásának biztosítása, valamint az osztrák és a magyar vízgyűjtőterületekre felépülő modellrendszerek összekapcsolása. Ezek a munka utolsó fázisának legfontosabb kérdései.

A kiépülő rendszer jelentősége, hogy árvíznél megnő az időelőny, így vészhelyzet esetén a szükséges mentési és védelmi intézkedéseket is meg lehet majd tenni. A rendszer központja Grazban lesz, ahonnan az adatokat és az automatikus előrejelzéseket a helyi központok is megkapják, így Győrben és Szombathelyen is lesz lehetőség önálló számításokat végezni.

Az Ausztria és Magyarország összefogásával megvalósuló projekt teljes költsége csaknem 1,4 millió euró, amelynek 85 százalékát az Európai Unió biztosítja az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

Forrás: Őrség Határok Nélkül Egyesület, vasnepe.hu

Cikk megosztása