Lehet-e alternatívája a kapitalizmusnak a 21. században? Akár ez is lehetett volna annak a tanácskozásnak a címe, amelyet a Kistérségi Fejlesztő Szervezetek Országos Szövetsége rendezett a szociális és szolidáris gazdaság magyarországi helyzete és lehetséges jövőképe témakörében május végén. A fő kérdések körüljárásakor szembesülhettek a résztvevők azzal, hogy létezik egy olyan gazdasági szegmens, amely nem a piaci viszonyok diktálta szigorú, már-már törvényszerű paradigmákhoz kötődik, hanem egy teljesen új értékrendet képvisel.

A rendezvény első előadója, G. Fekete Éva, a Kistérségi Fejlesztő Szervezetek Országos Szövetségének alapítója és társelnöke kifejtette, hogy a szolidáris gazdaságban felértékelődnek a nem anyagi természetű dolgok, előtérbe kerül a társadalmi felelősségérzet, valamint a közösségi érdekek. Mint mondta, ez a tőkés rendszer érdekeit feszegető gazdasági szemlélet főleg a latin-amerikai országokban népszerű. A non-profit alapú szociális gazdaság szemlélete sokkal európaibb gondolat (szövetkezetek, közösségi alapú mezőgazdaság). A szakember szerint ma az a legnagyobb gond Magyarországon, hogy központilag tiltják az informális gazdaság különböző formáit, mint például a kalákát. Pedig ez képes közelebb hozni egymáshoz az embereket, erősíteni társadalmát. Hozzátette: a szolidáris és szociális gazdaság eszközei magát a pénzt próbálják kiiktatni, ezért ez azokban a térségekben elterjedt, ahol pénzforrások erősen korlátozottak.

Vercseg Ilona, a Közösségfejlesztők Egyesületének tiszteletbeli elnöke, az úgynevezett szomszédsági szolgáltatásokat mutatta be előadásában. Ez a fejlesztési terület a tartós munkanélküliekkel foglalkozik, többek között segít visszanyerni önbizalmukat, valamint szomszédságba vetett hitüket. Kivehetik a részüket a szomszédsági szolgáltatásokból, s ez az elfoglaltság nemcsak az elszigetelődés végét jelenti, hanem új bevételforrást is. Munkájukkal a szomszédság életkörülményein is javítanak.

A Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke, Schmuck Erzsébet a fenntartható fejlődés szemszögéből mutatta be a szociális és szolidáris gazdaság társadalmi szerepét. Mivel hazánk az elmúlt években a válságok korát élte, társadalmának összetartatása megroppant. Kiemelte, hogy gazdaságunk fejlesztésével nemcsak környezeti korlátosságunk határait feszegetjük, hanem szociális problémák is kialakulnak a társadalmi csoportok közötti egyenlőtlen gazdasági növekedés miatt.

A világméretű világgazdasági válság lefolyásáról, társadalomformáló hatásairól, a lehetséges kitörési pontokról Gere János, a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetség ének alapítója tartott előadást. A Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének nevében Nyitrai Ákos elnök számolt be a szövetkezetek történelmi szerepéről. Hangsúlyozta: a társadalmi kohézió megteremtésében mindig kiemelt szerepet játszottak a szövetkezetek, ezért lenne fontos, hogy maga a fogalom ne váljon szitokszóvá. Különösen igaz ez akkor, ha összevetjük olyan, vele egyidős társadalmi képződmények fogalmával, mint a pártok, szakszervezetek.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása