A köztudatban saját népviselet nélkülinek hitt Tápió-vidék újra felfedezett paraszti öltözeteiből május végén nyílt meg a tápiószelei Blaskovich Múzeumban a Hagyományok dicsérete – Paraszti öltözékek a Tápió-vidékről című kiállítás. Ilyen átfogó, teljes tárlatot eddig még nem rendeztek a térség népviseleteiből. Terék József zeneművész ötletét a Gócsáné Móró Csilla igazgatása alatt működő közgyűjtemény valósította meg. Az igazgatónő elmondta: Tápiószentmárton, Úri, Kóka, Mende vagy Farmos viseleteit bemutató kiállítás segíthet átformálni azt a sokakban élő téves elképzelést, hogy a Tápió-vidéknek nincs saját paraszti öltözete.

A Tápió-vidék népviseleteit bemutató kiállítást Kovács Ferenc polgármester és Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője nyitotta meg.

A megnyitón Baksa Brigitta néprajzkutató a térség népviselet-történetét és jellemzését egy kiváló tanulmányban mutatta be, majd egy-egy beöltöztetett szereplő segítségével szemléltették Tápiószele múltjának viseletét. Fellépett a Mendei Hagyományőrző Népiegyüttes és a Szent Márton Néptáncegyüttes

Forrás: HAJT-A Csapat Egyesület, tapiokultura.hu

Cikk megosztása