Tapolca „Település (al)központok kialakítása és értékmegőrző rehabilitációja” tárgyú felhívásra 2008-ban nyújtott be projektjavaslatot „A tapolcai belváros értékmegőrző rehabilitációja” címmel. Projektjével a város sikeresen pályázott a KDOP támogatására. A több mint egymilliárd forint összköltségű beruházásból megújult a Köztársaság tér déli területe, a Nagyköz utcában új parkolóhelyeket alakítottak ki, a Belvárosi Irodaház rehabilitációja folyamatban van, és hamarosan elkezdődik a Tamási Áron Művelődési Központ felújítása is.

A kétfordulós pályázati rendszerben, az első fordulóra az önkormányzat elkészítette Tapolca Város Integrált Városfejlesztési Stratégiáját, valamint a Belváros Előzetes Akcióterületi Tervét, amit a Regionális Operatív Programok Irányító Hatósága támogatásra érdemesnek, és további fejlesztésre alkalmasnak talált. Ezzel lehetővé vált a fejlesztés részleteinek kidolgozása, a szükséges tervezői munka elvégzése.

Az egyéves projektfejlesztési folyamat eredményeképp elkészült a Végleges Belvárosi Akcióterületi Terv, valamint a közel ezer oldalas pályázati dokumentáció, amelyet Tapolca a második fordulóban nyújtott be elbírálásra. A döntés alapján 2010 májusában az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból 680 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek.

Társadalmi jelentősége mellett a projekt nemcsak összköltségvetését tekintve kimagasló. A hozzá tartozó pályázati eljárások, a beruházás során megvalósuló közbeszerzési eljárások, valamint a számos közreműködő partner vonatkozásában is az egyik legkiemelkedőbb térségi fejlesztésnek számít.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, tapolca.hu

Cikk megosztása