Sikeres pályázatot nyújtott be a Zala megyei Galambok önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjához. A település több mint hat és félmillió forintos uniós támogatásban részesült – a 2,2 milliós önrésszel kiegészített összegből a helyi polgármesteri hivatal energetikai megtakarítást eredményező felújítását valósítják meg.

„Az épület ablakainak egy kisebb részét öt évvel ezelőtt kicseréltük, de a többség érintetlenül maradt” – magyarázta Varga Éva közjegyző. Az 1925-ben épült, orvosi rendelőt is magában foglaló házra ráfér a korszerűsítés.

A mintegy kilencmillió forint összköltségvetésű projekt részeként kicserélik az épület központi kazánját, és hőszabályozó szeleppel látják el a radiátorokat. Már ez is jelentős megtakarítást eredményezne, ám a projekt komplexitása érdekében az energia felhasználását passzív módon csökkentő megoldásokat is megvalósítanak. Az épület homlokzati falait és a padlásfödémet hungarocell burkolattal borítják, valamint a hat évvel ezelőtti felújításkor kihagyott nyílászárókat is hőszigetelő változatokra cserélik ki. A tervek szerint mindez még idén, a fűtési szezon előtt elkészül.

„A polgármesteri hivatal épületének üzemeltetési költsége évente 1,6 millió forint, ez reményeink szerint egymillió forintra csökken” – mondta Varga Éva. Hozzátette: „Az előzetes számítások alapján az éves földgázfogyasztásunk 60 százalékkal lesz kevesebb, s egy esztendő alatt kilenc tonnával csökken az épület üvegház-hatású gázkibocsátása is.

Forrás: Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület, Zalai Hírlap

Cikk megosztása