Májusban négy új termet nyitottak meg a keszthelyi Balatoni Múzeumban, így összesen tizenegy teremben várja a látogatókat az „Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből” című tárlat. Az egykori fürdőruhadivattal, egy lángosos bódé és egy tipikus hétvégi ház kialakításával a balatoni fürdőkultúra, a sport, a vendéglátás és a hajózás huszadik századi történetét mutatja be az állandó kiállítás interaktív elemekkel is felszerelt új termei.

Az összesen több mint 85 millió forintos beruházással, három ütemben elkészült állandó kiállítás első része öt teremmel még 2009-ben nyílt meg, majd az elmúlt évben újabb két helyiséggel bővült a tárlat. A nemrég megnyílt harmadik ütem során további négy termet rendeztek be – idézte fel az új állandó kiállítás létrejöttének történetét Havasi Bálint, az intézmény igazgatója.

Vígh Annamária a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közgyűjteményi főosztályának vezetője tételesen ismertette, hogy az első ütemben az Alfa Programból húszmillió, a Zala Megyei Önkormányzattól csaknem 21 a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) pedig 900 ezer forint támogatást nyert a múzeum. Ez az összeg nemcsak a kiállítás kialakítását tette lehetővé, de a múzeum infrastrukturális felújítását is szolgálta.

A második ütemhez az Alfa Program 15 millió, a megyei közgyűlés 5,2 millió, az NKA pedig 250 ezer forint támogatást nyújtott, amelyből a szakmai fejlesztés mellett kialakítottak egy többfunkciós, konferenciáknak és interaktív programoknak is helyet adó termet. A Balaton-történeti tárlat most átadott utolsó termeinek kialakításához az Alfa Program húszmillió, a zalai önkormányzat pedig további 2,9 millió forint támogatást nyújtott.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, keszthely.hu

Cikk megosztása